sejarah

"Itu Lutut Kasi Jaga..."

assalamualaikum

" Itu lutut kasi jaga... "
ni la pesan doktor pada aku kira-kira 2 tahun lepas kt pantai, melakoow
time tu aku derita masalah lutut after tournament tkwndo kt kuantan dulu
tapi, alhamdulillah hasil pemeriksaan encik doktor mendapati lutut aku
masih okay & boleh dipulihkan melalui senaman ringan setiap hari..


" You kena jogging selalu. kasi otot-otot kaki you kuat semula.. "
doktor tu kata aku punya muscle tak cukup kuat utk seorg ahli sukan berjaya
hahaha, terasa nak tumbuk je pipi doktor tu. ade ke patut.. gagah kowt !! 

before jumpak doktor, aku ingatkan AcL's probs :
* teringin nak masuk dewan bedah.. 

 tabung google


ape acl tu ? 
anterior cruciate ligament
ligament yang terletak di tengah-tengah sendi lutut
fungsinya stabilkan pergerakan & elak pusingan sendi berlebihan 

punca-punca
kecederaan acl berlaku disebabkan kecedaraan pada lutut semasa bersukan.
( berhenti mengejut sewaktu berlari deras / bertukar arah secara drastik )
kerap berlaku ketika melompat, berpusing, mendarat ke dataran.
( hentakan kuat daripada badan yang terus ke bahagian lutut )

tanda-tanda
lutut menghasilkan bunyi 'pop' ketika berjalan
bengkak pada bahagian lutut yang tercedera
sukar membengkokkan / melipat bahagian lutut
sakit pada bahagian yang bengkak
nyilu pada lutut ketika berjalan

tindakan
jumpa doktor dalam kadar yang segera
jalani ujian imbasan MRI
kalau sah, ape lagi.. keroyok la belah kaki tu
pas bedah, jumpa pakar & buat terapi pemulihan





p/s : sayangi lutut anda.. nikmat Allah tu :)

18 comments:

Cik Ezy said...

a'aa.. kene jge lutot betol2..
hee

Aisyah Aina said...

hebat sangat taekwondo sampai jadi macam tu...haha :)

amna said...

miss ezy : saya punya, effect dia sampai skrg walaupun bbukan acl's probs. apatah lagi kalau acl's kn..

miss aisyah : salah langkah tu. huhu.. sabar jela ;'P

dill said...

sile berhati2 ye. time kasih.

dill.

amna said...

miss dill : same2

ZWAN SABRI said...

Thanks for sharing dear.. nak kena jaga lutut elok2.. ;)

MySuaraBlog: Selamat Pengantin Baru Kepada Abg Faizal dan Nasliza

apik pehe said...

lutut apik bengkok..huwaaaaa

tia @ Ini Kisah Tia said...

bunyi "POP" itu menggerunkan Tia amna .. huhu .. so , apta dis u must take care of ur lutut oke XD

Entri Apa Ni?
Dah Check Harga Blog Korang?

amna said...

mr. zwan : oka. fly skrg ^^

mr. apik : lutut mmg la bengkok. huwaaa ;[

miss tia : yup, betul tu. ok, g skrg gak ^^

NzA said...

kena jada tu dik....kesan jangkamasa pnjng nnti....

amna said...

cikgu nza : insyaAllah. sekarang ni pun kalau lasak sikit lutut mula la.. krak kruk bunyi dia

iszieylyanziy said...

uish,,nak2 patella,,kena jge leklok,,ngee

amna said...

miss iszieyl : tudia. sama2 jaga. nak2 nk ngaja dak2 bsukan karang ^^

nelly said...

kena jaga kesihatan ni ~

adwafarahin said...

ok lepas nie adwa akn jaga lutut
tengs 4 da great info amna :)

cik sakdi said...

lutut ? memang nikmat allah tu. dulu pernah terseliuh... mau melalak2 ooo sakit. hihi

ABU said...

ayoh trkesima aku baca..hahaha

amna said...

miss nelly : perlu sangat sangat amat sii.. skali kena tiada penyesalan dah..

miss adwa : ok. be careful dear

cik sakdi : teruk tak tu? now ada effect dak??

mr. ABU : ooo, mr.abu yang takut sakit. hahaha