sejarah

Tips membeli kasut sukan


Assalamualaikum wbt



Di sini saya kongsikan tips ketika membeli kasut sukan :

Beli kasut mengikut jenis sukan yang akan kita ceburi
(running shoe, walking shoe, athletic shoe etc.)

Pilih kasut yang bertapak lembut dan sesuai untuk menjalankan aktiviti lasak.
Lebih baik sekiranya jenis kusyen pada tapak tersebut ringan dan elastik.
(beri keselesaan kepada jari kaki dan tumit ketika bergerak)

Beli kasut pada waktu tengahari/petang. Hal ini adalah kerana ketika itu, kaki kita
berada dalam saiz paling maksimum iaitu mengembang sempurna :)

Pastikan kasut yang dipilih tidak terlalu ketat atau longgar.
Make sure grab kaki dan selesa ketika dipakai serta tidak menyukarkan pergerakan.
(Sarungkan kedua-dua belah kasut dan cuba berjalan ke depan dan belakang)



p/s : Tambahan, tips penjagaan kasut sukan. Cuci tapak dan badan kasut secara ringan selepas aktiviti. Pastikan tiada tanah atau kotoran melekat. Tips ini sangat membantu dalam meningkatkan
jangka hayat kasut anda. Selamat Mencuba & Assalam :)



30 comments:

dhiera said...

kaki kita boleh mengembang ea? baru tahu~

shedameor said...

sheda selalu salah beli size kasut. hehe

fa-in said...

sy tak reti pilih kasut sukan, that's why yg lamaaa tak diganti yg baru. ada tipd tak :D

aiEz said...

assalamualaikum amna,bagus tips ni...aie memang selalu pakai kasut sukan pergi kerja senang bergerak dan ringan dipakai...^^,

hassy chan said...

owhhh...
kne bli wktu siang..bru tau..

Papa Mifz said...

dah lamo tak bersukan...huhu

L said...

huhu, ada mslah sikit nk pilih ksut,, slalu salah.. huu

dill said...

time kasih, amna!

dill.

bunga said...

bunga jarang beli kasut skan..hehe..selipar jepun suka beli..hihi

アヌムちゃん said...

dh lama x bersukan..huhuuu

say to easy=) said...

eh baru saya tau..thanks for the info yeah :)

chemay said...

chemay selalu terbeli kasut terlebih besar.
taktau kenapa.
-.-

cikgu nadia said...

kasut sukan saya akan tahan lama...

sebab jarang guna....hehehe

thanks for the info

amna said...

assalamualaikum wbt

MISS.DHIERA: mengembang seperti mna otot-otot kita bergerak.. pumpIt. huhu

MISS.SHEDA: so, kena try betul2 lepas ni. kalau boleh tukar x mengapa..

MISS.FA-IN: pilih kasut yang mna kita nmpak cantik dan SELESA time pakai.. beli yang tahan so, hayat kasut lama ^^

amna said...

MR.AIEZ: waalaikumussalam :) setuju.. sbb tu orang g melancong pakai lawa mna pun, tang kasut ttp sport shoes :)

MISS.HASSY: ini hasil perkongsian dgn rakan lain. kesahihanya, let's try :D

MR.PAMIFZ: ayuh, bersenam bersukan..

amna said...

MR.L: kena amalkan tips2 ni.. kalau selalu salah, kesian kaki kita

MISS.DILL: welcome sis dill :)

SIS.BUNGA: selipar jepun antra yg pling popular n slalu saya beli. murah n casual ^^''

SIS.fromkorea: mari kita mulakan.. bersukan utk kesihatan :)

amna said...

MISS.SAYTOEASY: welcome wc :)

MISS.CHEMAY: mungkin terlalu risau kalau2 saiz yang kecil tu sempit buat kita. kalau beli kasut yang berpotensi mengembang selepas bbrpa kali dipakai,ambillah yang muat2 dgn kaki n tidak lebih.. begitu jga sbliknya~

CIKGU.NADIA: kalau tak guna pun, kena ad penjgaan tau.. takut2 reput ditelan masa :) hek2~

wasalam.. tq

sha my heart said...

tips yg bagus.. suka =) tq

amna said...

CIK.SHA: tq . just sharing :)

ABU said...

tang beli kasut tengah hari tu gua baru tahu..

L said...

biler nk update lagi nih?? huhu

jom baca sebentar jep..
http://lolz-l.blogspot.com/2012/02/sila-baca.html

sya hassan said...

sy slalu beli kasut sblh ptg.. tapi kekadang still lagi slh size.. kdg2 mse bli ok je.. bila dah stat pkai 2 3 kali.. rse ketat .. T_T

amna said...

MR.ABU: hehe..gua pun bru thu slepas diberitahu ^^

MISS.L: satgi deh.. ok gerak satgi gak ^^

MISS.SYA: thats why kena cuba betul2. tgk jenis kasut yg kita nk beli. kalau struktur ksut tu cm berpotensi mengembang, ambil yang muat2 kaki. kalau yg keras n nmpk sush nk kembang, beli yang sedang2 kt kaki, selesa n x terlalu kecil~

eva said...

ohh bgs2.. tq for sharing..;)
dr dulu nak beli, tetapi tak tau mcm mana nak pilih kasut hehe

♕ Mr.IX ♂ said...

nice tips...Mr.Ix tak tau benar nk pilih kasut ni...mesti kena ajak teman...

Juliet_iRa~" said...

baikkkkkk..hee..kasut kena beli waktu petang kan..kalo mlm kan..kaki jd kecik..kasut akk aritu sempit!huwaaa

.izzati liyana. said...

yep.penting beli kasut yg sesuai. sbb boleh buat kaki luka, sakit and tak selesa nak bersukan kalau kasut tak sesuai. mcm yg sy fmly. maybe kne bwk atlet sekali time beli kasut.tlg plehkan. hee.

amna said...

MISS.EVA: welcome eva :)

MR.IX: lepas ni dh ada panduan kn :)

CIKGU.IRA: takpe.. yg tu bagi pada adik kak ira :D lepas ni beli yg baru yer.. hehe

MISS.IZZATI: HEHE. kalau bwa atlet tu sure dia minta sepadang utk dia je :D

MyKeyPad said...

Dan jgn biarkan kasut anda selalu basah.Kalau basah cepat2 keringkan.Dan kalau basah jgn simpan dlm tempat tertutup,simpan d tempat terbuka utk mengelakkn terlalu bnyk bakteria pereput.

amna said...

MR.MKP: terima kasih atas tips penjagaan tersebut.. pereputan tu la penyebab gam lama2 loss ye?