sejarah

putaran hidup

.
.
.
assalamualaikum



( gambar sekadar hiasan )
 

hidup ni betul-betul macam roda. semua benda yang kita dah pernah buat pasti akan berulang dan ulang dan ulang. Begitu juga dengan perkara yang kita pernah lakukan pada orang lain. Bak kata Mahatma, hukum karma. jadi, sekiranya kita mengalami masalah atau derita atas sebab-sebab yang kita tak sangka-sangka, cuba kita lihat kembali salasilah diri kita. Role semula kitaran hidup kita, mesti ada point penyebab berlaku sesuatu tu.

ingat, Allah menciptakan sesuatu pasti dengan sebab tertentu.. ingatan buat amna dan kawan-kawan, jangan pernah menyesal dengan perkara yang telah berlaku tetapi cerminlah diri kita dan berubahlah atas kesedaran diri sendiri seikhlasnya  :)




32 comments:

syaida farhana khaled said...

hidup bagaikan satu putaran.kejap kita di atas, kejap kita di bawah
so, beware of it :D

sha my heart said...

roda yg selalu berputar..

Papa Mifz said...

berubah la kito supaya menjadi lebih baik...

org muo said...

terus pandang ke depan, sesekali kena pandang belakang jugak supaya tidak lupa diri :)

amna said...

MISS.ANAKEY: yes. mesti berhati2.. kena play baik2 jer

MISS.SHA: selalu dan sentiasa bergerak

MR.PAMIFZ: insyaALLAH :)

MR.ORG.MUO: yup. setuju pakcik! tahniah atas convo kedua-dua anak pokcik :)

ABU said...

betul kalau tak nak di benci..jgn benci orng lain..heheheh kan kan..

aiEz said...

Hukum karma..buat baik dibalas baik..buat jahat jgn sekali...beringat2 kita... :)

sleeping_maniac90 said...

nice hehehe...
kne pkr blik pe y has pena wt dulu huhu

adwafarahin said...

setiap kejadian yg berlaku atas kita ade hikmah kan

sbb tu org kata what goes around comes around :)

Etong said...

semua yang telah berlaku pasti ada hikmahnya..jangan lah kita hidup dgn keinginan "kalaulaahhh...". yakin dengan ketentuanNya..insyaAllah..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

sentiasalah beringat..hidup ini umpama roda..ada masa kita diatas..ada masa juga kita berada dibawah..

amna said...

MR.ABU: setuju. apa pun Allah bayar cash sekarang :))

MR.AIEZ: sama-sama kita.. selalu asyik nak merungut je kan.. sekali sekala fikir semula dalam2

MR.SLEEPING: yup. bila kena batang hidung bru terngada

amna said...

MISS.ADWA: yes! quote tu yg org duk nk ingt tdi tapi x terfikir dlm otak :P TQ cikadwa

MISS.ETONG: pernah baca hukum menyebut 'kalaulah..'. hukum khusus tiada tapi sangat tidak digalakkan sbb seperti menidakkan ketentuan Allah

qlah said...

*MUHASABAH DIRI :)

amna said...

SIS.LILY: sekejap kita berjaya, bila gagal jangan sekali mengalah, tpi kuatkan semangat utk lebih baik after that ^^

MISS.QLAH: :)) yeah!

ILA HonEyBuNNy said...

inilah kitaran idup kita kan...

masing2 ada jalan ceritanya tersendiri...

Aida Azryn said...

motivasi untuk diri ni. :)

amna said...

MISS.ILA: setuju.. Allah cipta manusia pelbagai. begitu juga tetapan hidup kita

MISS.AIDA: :) semoga kita dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat kelak

dill said...

sentiasa beringat. usah lupa diri :)

dill.

amna said...

MISS.DILL: amin, insyaAllah..

Fara E's said...

what goes around comes aroud (:

YOUsoF said...

Selagi masa berjalan, selagi bumi berputar selagi tu kita akan melalui benda yang berulang. Terpulang pada kita nak buat lebih baik atau sebaliknya..


Sentiasa cermin diri. Itu yang terbaik. ;)

amna said...

MISS.FARA: setuju. key quote :)

MISS.YOUSOF: berputar mengikut paksi, ternyata Allah sudah tentukan segalanya..~

Siti Arfah said...

Jaga diri,hiasi peribadi. Moga kebahagiaan sntiasa brada d pihk kita. :)

amna said...

MISS.ARFAH: insyaAllah, sama2 kita :')

rara pinkmafia said...

belajar dr kesilapan diri =)

amna said...

MISS.RARA: yup. cerminan diri kitak~

zati embong said...

a ah,mcm kereta yg suka2 nk nyelit tibe2 depan kete kita,jap g tibe2 ada kete lain plak yg nyelit depan kete dia.cepat je Allah balas.

amna said...

MISS.ZATI: Allah bayar cash sekarang. tiada elak2 dah.. so, beringat selalu kita :) insyaAllah :)

Addin said...

kadang kdang kita kat atas & kadang kadang kita dibawah . lumrah :)

amna said...

MISS.ADDIN: putaran hidup sebagaimana putarnya bumi pada paksinya dan begitu juga fitrah manusia berperbuatan mengikut takdir dan jalan kehendakNya

Nurnajwa KZ said...

Ok, thanks for the advice ;)

*tetiba igt masa lalu T^T*