sejarah

manusia


 assalamualaikum



Daripada Abu Sa'id al Khudri RA, beliau berkata :
 

lokasi : Tanjung Ketapang, Muar

Rasulullah SAW pernah bersabda : "Kamu akan mengikut jejak langkah umat-umat sebelum kamu, sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta, sehingga jikalau mereka masuk ke lubang biawak pun kamu akan mengikuti mereka".

Sahabat bertanya : "Wahai Rasulullah, apakah Yahudi dan Nasrani yang engkau maksudkan?" 

Nabi SAW menjawab : "Siapa lagi kalau bukan mereka?" (Riwayat Muslim)


 


Daripada hadis ini, Rasulullah SAW memberitahu bahawa di akhir zaman nanti, umat Islam akan mengikut jejak langkah, cara hidup, perundangan dan sebagainya daripada Yahudi dan Nasrani. Sehinggalah apabila orang Yahudi dan Nasrani memasuki lubang biawak yang sempit dan kotor pun akan diikuti oleh orang Islam di akhir zaman. Ini disebabkan mereka menafikan al Quran, sebagai perundangan di dalam sesebuah negara.

25 comments:

Maii Yusre said...

Sekarang ni kita berada diakhir zaman ke..hmmm..

aiEz said...

sekarang ni boleh nampak dgn apa yg berlaku situasi hari ini...=.=

sleeping_maniac90 said...

mak aih tkutnyer.. huhu..
kta kan skang da umat akhr zmn huk3..

Addin said...

manusia akhir zaman , huhu

subhanallah

adwafarahin said...

manusia akhir zaman...

amna said...

DIK.MAII: rasanya begitu la dik :)

MR.AIEZ: lebih kurang entri mr.aiez n keadaan di fb

MR.MANIAC: aah. generasi terakhir..

MR.ADDIN: huuu, menakutkan

MISS.ADWA.SAYAM: sob3x nauzubillah~

LiLy @ MumMyQiStInA said...

skrg ni pun mcm2 hal dah yg berlaku..takut..

Fara E's said...

sangat menakotkan

Izyan Masri said...

HAMPIR SEMUA NEGARA SEKARANG IKUT CARA PENTADBIRAN YAHUDI T_T

WidadCutieyGirlZ StorY said...

kiamat dah semakin dekat...so bertaubat la.sebelum terlmbat..;)

chemay said...

sekarang pun dah jelas kita semua makin sebok nak ikut jejak2 langkah orang kafir.
takut rasnye bila bayangkan yang kita dah pun hampir menuju 1 hari yang pasti tu.
:(

schaze zainn said...

sekarang pun dah ade tanda sikit2 manusia akhir zaman tu.hmmm

amna said...

SIS.LILY: betul tu. pelik dan menjengkelkan T.T

MISS.FARA: sama2 kita jaga diri kita n saudara sekalian..

MISS.IZYAN: MENYEDIHKAN :( :(

amna said...

MISS.WIDAD: sama2 kita mengingat :)

MISS.CHEMAY: terang-terangan kita umat terakhir baginda nabi Muhammad. dan zaman penghujung telah tiba

MISS.SCHAZE: bukan sikit2 lgi dah, tapi banyak perkara melampau batas syariah :(

Gentleman Frog said...

Salam,

yup, dorg ada amarican idol kita adamalaysian idol..

amna said...

MR.GENTLEMAN: yang mana satu tahap, orang yang dikeji disanjung dan sebaliknya :(

dhiera said...

dan negara kita sedang menafikan perundangan yang ada dalam al-quran~

shedameor said...

subhanallah.

aleen aiden said...

astaghfirullahalazim..

teha said...

manusia akhir zaman..

amna said...

MISS.DHIERA: setuju. hukum hudud misalnya, terang2an kot..

MISS.SHEDA: :']

MISS.ALEEN: ;']

MISS.TEHA: sama-sama kita jaga diri dan saudara rakan taulan..

sha my heart said...

Pengaruh diorang dalam dunia ni besar. Uii, menakutkan..

P/s: Blog Sha ada prob la, sebab tu tak dapat nak masukkan dalam bloglist. Em, sedih.

amna said...

MISS.SHA: dah masuk list sayang.. ada ada ada :)

YOUsoF said...

SubhanAllah..

Ada terbaca ayat ni dalam Quran.. Menakutkan. ;|

amna said...

MR.YUSOF: sgt mnakutkn :))