sejarah

Koktail Buah (share)

.
.

assalamualaikum
 
 

 

Bahan-Bahan

Kuah
- 5 sudu tepung Kastart
- Susu Pekat 1 tin
- Susu Cair 1 tin
- Gula Pasir
- Ice cream soda 600ml
- Air


Buah campuran
- Buah Campur 2 tin
- Buah Laici 1 tin
- Buah Peach 1 tin
- Nataa De Coco 1 bekas
- Puding Mangga / puding kastart
( boleh diubah suai mengikut cita rasa )


Cara Penyediaan

Kuah
1. Panaskan periuk dan masukkan 1 tin susu cair dan 1 tin susu pekat
2. Kacau sebati dan masukkan 1 cawan air dan 4 sudu gula
3. Bancuh 5 sudu tepung kastart (dengan air) kemudian masukkan ke dalam ramuan susu tadi
4. Masak sehingga mendidih dan sejukkan


Buah Campuran
1. Buka semua tin buah-buahan dan masukkan ke dalam bekas
2. Masukkan kuah yang telah sejuk tadi dan kacau sebati
3. Masukkan air ais cream soda dan ais
4. Potong puding mangga (saiz ikut suka) dan campurkan
4. NOW, Sedia untuk dihidang !



SELAMAT MENCUBA ~

29 comments:

adwafarahin said...

hihi tengs jiha

teringin nk buat blk raya haji nnt :)

aiEz said...

nyum2 menyelerakan,nampak sedap..baca bahan pun macam senang jer buat...simple,:)

amna said...

MISS.ADWA: mesti cuba tau cik adwa.. bahan2 ni senang nak cari di supermarket..

MR.AIEZ: manis, lemak2 :) selalu buat masa duk kt hostel dulu..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

sedapnye..
cam senang jer nak buat..
Blh cuba nnt ni.. ;)

ain dzaya said...

pssttt!! nie air feveret ain masa kat u...hik4....tapi cuti sem skg..kena stop jap hadap air nie..

Wanie said...

nak yang dah siap dah..pos sikit..bahan xde kat umah ni..huuu

merahitujambu said...

sedap terus meleleh

dhiera said...

nampak sedap... pudding mangga punye resepi?

NzA said...

sedapnya anak dara ni masak.....

Umie Artoqiemie said...

nak ni huwaaaaaa

YOUsoF said...

Terima kasih share. ;D


Kalau dah depan mata insyaAllah tak pernah nak menolak.. hehe

abah khalisha said...

sodapnya

amna said...

SIS.LILY: senang dan mudah. janji barang ada :)

MISS.AIN: koktail ni antara menu utama tiap kali jamuan final sem :)

MISS.WANIE: jom kita memborong di tesco berhampiran :D

amna said...

MISS.MERAH: hurm.. sedap nak2 time panas2 tghari ni..

MISS.DHIERA: kalau saya puding tu beli yang segera cm sumi tu.. kalau nak buat cm puding kastart tapi letak perisa manggo ^^

CIKGU.NZA: resepi ibu..

MISS.UMIE: mai mai mai.. saya buatkan special utkorang tawau :)

amna said...

MR.YOUSOF: hehe.. InsyaAllah ada rezeki ada la u karang depan mata.. minta orang rumah buat :D

MR.ABAH: nom3. insyaAllah menyelerakan :)

Papa Mifz said...

wife papa mifz pernah gak buat cocktail nih...mmg sodap...terbaik...:)

cik sakdi said...

nape xjemput kite g U makan benda ni. hahah.. pernah buat.. suke buat,, tapi xbrapa suke makan. hehe

amna said...

MR.PAMIFZ: sedap dimakan time2 cuaca panas or sbg pencuci mulut :)

CIK.SAKDI: ada orang tak brapa suka dengan rasa susu. so, leh ganti dengan ice cream vanila.. lagi marvelous <3 <3

schaze zainn said...

bahan2 senang cari ni.
kalo free nnt nak try juga..
hihi :D

Izyan Masri said...

COCKTAIL BUAH NI KALAU TELAN TIME PANAS2 PON SEDAP JUGAK NI T_T

iMBobo said...

sedapnye tgk..nak rasa! hehe

amna said...

MISS.SCHAZE: senang di cari :) that's why menu ni boleh kata menu bidang terjun :P hehe

MISS.IZYAN: sbgai penghilang kering tekak..

MR.BOBO: mai johor :)

aleen aiden said...

feveret alin nih.klo raya wajib ade.keh3

Fara E's said...

nampak sedap T.T

amna said...

MISS.ALEEN: sama la kita, cuma raya kali ni je mama lupa nak serve time open house :(

MISS.FARA: nom3~ nyummy3!

qlah said...

qlah baru je buat , tp tak guna resepi ni .

lain kali qlah cuba guna resepi sis amna pulaks :)

amna said...

MISS.QLAH: okay dokay :) jangan lupa tau~

YOUsoF said...

Hehehe.. Aminnn semoga mendapat orang rumah yang ringan tulang... ;)

amna said...

MR.YOUSOF: amin... InsyaAllah, so kita yang nak cari yang ringan tulang ni pun kena sama2 ringan tulang ^^