sejarah

Fakta ais krim (share)


.
.
assalamualaikum




 
Setelah hampir 4 hari berada di rumah, baru hari ni dapat makan
feveret ais krim 'calong'. Blurpp! 3 scop sekali kau jah.. delicious marvelous!
So, dengan bangganya bolehlah dikatakan hari ni rasa teruja sangat
coz dapat kembali ke 10-12 tahun lampau kononnya pas makan ais krim ni :)


Nah, FAKTA bukan auta hasil kongsian google :


 1. Perisa ais krim paling popular adalah vanilla, coklat, peanut, strawberry, mint coklat


2. Ais krim (kek) terbesar adalah seberat 12 096 pound GBRecord


 3. Udara merupakan bahan utama yang digunakan dalam pembuatan ais krim


 4. Lebih daripada 50 jilatan diperlukan untuk menghabiskan satu skop ais krim


 5. Sirap coklat adalah topping paling popular dan best di dunia


 6. Rekod ais krim paling mahal adalah di Itali iaitu berharga $1,000 secawan


 7. Lebih 50% daripada ais krim di dunia adalah dari USA


 8. Hari Ahad merupakan hari yang paling banyak permintaan ais krim


 9. Industri ais krim di dunia mencecah $11 billion


 10. Iklan ais krim yang pertama di dunia telah disiarkan pada tahun 1777


 11. Cara membuat ais krim ditemui oleh lelaki berbangsa Perancis iaitu Gerald Tissain pada tahun 1620 




33 comments:

Fara E's said...

tiba2 terliurr , haha

amna said...

MISS.FARA: :P hehe

sleeping_maniac90 said...

smlm bru je mkn ais kim..hehe nyum3..

amna said...

MISS.MANIAC90: ice cream cm orang mkan ni ke? sedap kan :) hak3

abah khalisha said...

besarnya aiskrim

amna said...

MR.ABAH: yang mana satu? kalu yg first picture tu ukuran ice cream biasa sahaja ^^

aiEz said...

aie sukakan aiskrim coklat...serius mmg suka sgt..:)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Baru tau semua ni..;)
Besar betul Aiskrim tu..

Nurnajwa KZ said...

Uhhhhh, aiskim *terliur*

Yg mahal tu tang mana? Haha :D

amna said...

MR.AIEZ: bestnya. feveret ramai tu.. vanilla chip choco pun marvelous :)

SIS.LILY: iaskrim yang mana sis? hehe.. yang terbesar dlm GBRecord tu buat di Jepun x silap

amna said...

MISS.NAJWA: menurut description dia bagi, aiskrim ni ais krim chocolate yang dipebuat drpd cokelat paling SEDAP dan MAHAL di dunia. then ada 'caviar' kt atas (cavior ni mmg sure2 la mahal..) sudu dan decoration dia semua pakai mas tahan karat bla..bla.. :D

cik sakdi said...

aiskrim guna paling banyak telur.. kene tau tu. hehe yang 50 jilatan tu,,nak try la. hahah

Izyan Masri said...

KITE MINAT ESKREM COKELAT!! *MUKA EXCITED

sha my heart said...

Nak, nak.. :)

Amna ditag di sini:

http://sha-myheart.blogspot.com/2011/10/permainan-tanya-tanya-soalan-best-juga.html

amna said...

CIK.SAKDI: hak2. kalau ikut fakta bgitu. tpi klo kita melahap x sampai 30 jilat pun kut. hihi

MISS.IZYAN: nyummy2! sok kita cari kt tesco ek

MISS.SHA: InsyaAllah miss sha. btw, thanks tau~

Umie Artoqiemie said...

Nak makang eskremm :(

lilypelangi said...

nice sharing dear!


sy pon suka makan aiskrim taw ! jom makan aiskrim (:

qlah said...

salam sis .

wah , tetibe teringat aiskrim yang dah lama bertapa kat peti ais .

p/s: out , mam aiskrim dulu :P

Asyila Zainuddin said...

huwaaa.. nak eskem coklat! teheee..

Wanie said...

hehe..info yang menarik amna :)

merahitujambu said...

wah..menarik laa info awk..baru sy th..thanks

amna said...

MISS.UMIE: makang askrem gaponyo? ceklat, vanilang??

MISS.LILY: jom2. panas kut rini.. mai cari eskrem asam :)

MISS.QLAH: nyummy3! sedapnye

amna said...

MISS.ASYILA: p kedai beli sebundle. kita makang sampai pueh.. ^^

MISS.WANIE: thank you. sharing~

MISS.MERAH: welcme dear :)

NzA said...

aiskrim yg plg best perisa mint n vanila....

AinsHa=( said...

arghh...aiskrim...cokelat tu...smuanya membuatkan air liur ku meleleh...slurp~

amna said...

CIKGU.NZA: setuju. tapi vanilla chip lg sedap :D hehe

MISS.AINSHA: sabar2.. tunggu masa kita makan sama eh.. ^^

Diyana said...

i love icecreammmmmmmm

amna said...

MISS.DIYANA: heart icecreamooo too :)

Aesya Zealous said...

terbaik...suke eskem cekelattt

amna said...

MISS.AESYA: sangat3 sama la kita dik :)

amna said...

MISS.AESYA: sangat3 sama la kita dik :)

YOUsoF said...

Apsal tertelan air liur banyak kali ek?? ;D



Kebetulan baru tanya kawan pasal aiskrim haritu, Tak geli ke makan aiskrim sampai calung dia pun kita telan. Banyak kali perasan, diaorang mana pernah basuh tangan tiap kali nak pegang calung tu.. Ntah2 tangan dia baru lepas buat..... hehe

Nia Ridzwan said...

beru tadi makan aiskrim. haha lately suka sangat makan aiskrim. kalo g kedai mesti cari aiskrim. pastu selalu sebut, lama tak makan aiskrim. padahal bru semalam -.-"