sejarah

fast-food


.
.

assalamualaikum



Malam ni tak larat nak buat kerja berat-berat, lepas blogwalking kejap lagi,
rasanya terus masuk tidur. Letih sangat berkawad petang tadi, bantai 3 bunga kowt..
( pertandingan kawad formasi next week! ). So, dengan tenaga yang minima ni saya
nak share info daripada wordpress somebody ni, kejap tadi.
Alkisahnya tentang fast food :)


(google's engine)




Bagaimana fast-food diperbuat ??

Pernahkah anda terfikir atau pernah mengetahui bagaimana daging burger, nugget,
sosej, meatball yang banyak dijual secara komersial di Tesko, Giant tu semua dihasilkan ?

Nah, ini antara ramuan wajib dalam pembuatan makanan segera seperti yang di-mention di atas :
Kulit , buntut, stok ayam, perasa ayam, MSG dan lemak.



INFO sampingan :

- Penghasilan daging burger lembu adalah melalui proses Trimming,
iaitu mencampurkan bahagian daging yang tidak terjual kerana terlalu banyak lemak.


- Daging burger dan sosej akan mengunakan MRM (Mechanically Recovered Meat)
*Proses mencampurkan semua bahagian termasuk tulang ke dalam mesin untuk
dihancurkan hingga texture-nya sama seperti isi ayam dan daging sebenar.


- Bahan-bahan lain yang dicampurkan dalam proses MRM adalah seperti Protein Soya,
Pestured Vegetable Protein, MSG, Stok ayam/daging dan lain-lain bahan kimia. 



Jadi, fikir-fikirkan dan selamat menguruskan aspek pemakanan anda !



46 comments:

♥Lady Ainaa♥ said...

warghhh..sume tu faveret sy..beh lah kne jge lepas ni..hehehehe

dill said...

gemoknye budak..

dill.

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Comel jer gmbr budak tu..chubby.. ;)

Bahaya gak Fast food nih..tp mknan tu juga lah yg suka dimkn..adoiyyai.. kena elakkan ni.. ^_^

cikgu nadia said...

masalah the problemnya is....fast food jugaklah yang kita cari..=]

aiEz said...

makan yg sihat makanlah buah buahan dan sayuran...hee..;-)

adwafarahin said...

kurangkan mkn fast food..x elok pon kan?

thanx jiha 4 da info

dwaty said...

akan cuba di elak...

Papa Mifz said...

erk..baru smlm mkn mcd...hehe

ABU said...

mak ayam tak termasuk ke? hahaha

nice info.. tulang2 dia pun masuk sekali..fuh..patutla sedap sbb makanan jin..

apik pehe said...

makan tu biar seimbang..hehehe

whitecappuccino said...

loya tekak...

aiEz said...

err amna...mmg boleh buat..tp maksud amna transfer ke cd tu masa burn ke awk?err klu amna btl2...nk software tu bg emel ye..kt komen or fb.terus...nt bg link tu nt...

amna said...

MISS.LADY.AINA: sama la kita, pasni kita makan FRIES jela eh..

MISS.DILL: huhu, baby china yang berat dia >100kg

SIS.LILY: feveret saya nugget :) gamaknya lepasni telan fries jela kak

CIKGU.NADIA: tau takpa. saya just sharekan sja..

MR.AIEZ: ekeke.. bukan sihat tpi menyihatkan sgt sgt sgt sgt sgt!

amna said...

MISS.ADWA: sangat tak elok tapi tu yang kita semua tuju bila malas nak masak or makan benda berat2~ hihi

MR.PAMIFZ: sedap tu! *lalala, sekali skala takpa

MR.ABU: makanan jin merangkap manusia jugek :E

amna said...

MR.APIK: setuju. *mengingatkan diri amna yg kerdil ni juger~

MR.WHITE: erk. buntut, tulang. silap2 dgn kuku kaki ayam pun tibai sekali

MR.AIEZ: aah. time burn kt CD. tapi kita perlu guna cd tu balik ke? sbb cd tu ntah letak ktne satgi ni~

Amri Abd Rani said...

ni bleh buat kepala jadi botak kot...???!!!

miratun madihah said...

comelnya budak tu, montel

aiEz said...

klu dari cd tak pernah guna...selalu buat dr pndrive dgn hdd jer..sbb dr cd biasa fail mmg kekal...

eLL said...

hah?

alal mekdi sedappppp

❤ nailyshofiatunnajwa ❤ said...

wah, macam tu rupanya.
bahaya jugak ni. huhu
trm ksh atas perkongsian, nice info. ^_^

sleeping_maniac90 said...

nk kurgkn fast food huhuhu

ILA HonEyBuNNy said...

erkk...

dah la ila suka makan...hari2 gak beli....lepas ne kena kurangkan amkan la..geli lak bila tahu info neh...xnak makan da..huwawaw

Zul Fattah said...

biar betul wei..? habis.. ape yg aku mkan slama ni?

kesengalanyamat said...

heee nie yg sodap nie ^^

Nurnajwa KZ said...

Eeeeeeeee, tak nak makan tu lg ><


Yek!

teha said...

suke fast food.. hehe

qlah said...

qlah kurang sikit makan makanan mcm tu , lg best makan yg ori , masak sendiri jerk <3

amna said...

MR.AMRI: kalau ada MSG, sure2 membotakkan . blink3~

MISS.MIRATUN: baby dari China yang mencapai berat melebihi 100kg

MR.AIEZ: oh, takpe la kalau mcm tu. sbb fail2 tu semua zaman asasi. now dah tak guna rasanya

SIS.ELL: sedapp! nyam3.. makan ayam jela ^^

MISS.NAILY: sama2. sekadar berkongsi maklumat hasil pembacaan

amna said...

MISS.MANIAC90: kena kena kena kena :)

MISS.ILA: setuju. semua ni la makanan yang kiata selalu cari.. ternyata banyak buruk dari baiknya..

MR.FATAH: buntut ayam la kan. tongkeng ^^''

MISS.IQA: sangat sedap! makan sekali menjilat jari kaki kot cikiqa :D

amna said...

DIK.NAJWA: woa! good2! banyak keburukan dari kebaikan ni..

MISS.TEHA: sangat kot. tapi ayuh fikir2kan :)

MISS.QLAH: kalau dpt buat sendiri, tu jauuuuh lebih bagus. apa pun, leh la share resepi buat fast-food versi homemade ^^

zati embong said...

walaupun tahu kan,tp napelah xleh nk hlang kaki ni nk g makan eh?

L said...

atoi..dahlame xmkn menda2 gini.. huhu

nk tawu nikmat dunia? mehla bacer..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/10/6-nikmat-dunia.html

nur said...

YG ELOK BIASANYA KURANG SEDAP..

Addin said...

fast food memang menjadi kegemaran remaja , huhu taknak makan fast food dah

amna said...

MISS.ZATI: hehe.. sama je kita ni. apa pun, kena kurangkan. kita makan yang original.

MR.L: hehe.. sedap tapi banyak keburukan pada diri

MISS.NUR: setuju! ^^

MISS.ADDIN: bukan sahaja remaja baik orang dewasa dan kanak-kanak juga mengemarinya kini~

iMBobo said...

ni yg rasa xnk makan fastfood lg ni..heh

alif haris said...

sy suka mkn fast n furious food haha

jeBateja said...

ishhhh...patut le cepat badan den naik....tak hensem dah....ahakz

アヌム ちゃん said...

fast food jugak yg di cari akhirnya kan.huhu

amna said...

MR.BOBO: kita makan fries k lepas ni..

MR.ALIF.H: owh, unik tu unik..

MR.JEBATEJA: heuhuhu, mai pakat makan sayur n buah2an lebih

SIS.D.KOREA: setuju tu kak. nak2 kalau keluar dgn kwn2~

sha my heart said...

erm, tetiba rasa loya..

amna said...

MISS.SHA: huhu.. sangat meloyakan. usus2 segala benda dia campur..

fifie said...

gumokkk nyeee bby tuuuu :D

amna said...

MISS.FIFIE: temook sangat :P

BLADE EDGE said...

elok la kalo semua org tahu pasal info mcm ni. kalo tak, asalkan kene label halal jer, terus makan. kita tetap kene tahu jugak hal2 mcm ni.

amna said...

MR.EDGE: setuju. kadang tu halal belum tentu jelas kebersihan dan khasiat baiknya.. kena teliti lebih mendalam..