sejarah

Memandu sebagai hobi

assalamualaikum

siapa dalam kalangan anda semua suka memandu ???
tak kisah la bawa kereta auto ke manual... asalkan memandu..
kalau anda pemandu 'manual', aku mmg tabik super spriing pada anda ^.^

 

sejak mula memandu seawal tahun 2008 yang lepas, aku telah jatuh cinta
dengan aktiviti ni dan lantas menjadikannya HOBI kesukaan !
kalau dalam seminggu tak dapat drive or pegang stereng pun boleh naik gila wa cakap lu..
sekarang aku beruntung sebab dapat bawa kereta dak abah di kampus
(gara-gara duduk rumah sewa, so nak tak nak abah kena support kejap..) 

KELEBIHAN memandu :
memantapkan strategi pemanduan ala-ala F1
mengisi masa lapang (bila weekend xde plan ape2)
kurangkan stress & tekanan kerja / assignment
mengurangkan 'kancing gigi' akibat keinginan melampau nak drive
meningkatkan skill yang kita belajar time latihan di sekolah memandu dulu
 

KEKURANGAN memandu :
akan menjadi bahan suruhan kakak/abang untuk pergi ke kedai
parent minta anda drive time otw balik kampung / family trip
sentiasa dihujani nasihat daripada family, uncle dll bila nak berjalan jauh
(cth. : balik ke kampus, keluar dengan cazen reramai dll)
bila buat salah sekali, beribu tomahan diterima walaupun tu la sekali kita buat

{ bahan : hantar & jemput adik ke tuisyen }

p/s : terpulang la kepada anda untuk menjadikan pemanduan anda seperti apa..
eh, ape kena mengenanya kan... btw, DRIVE CAREFULLY !! ingat insan tercinta

34 comments:

dill said...

saye tak suke jadi pemandu. jadi penumpang best. duduk saje ^^

dill.

Aisyah Aina said...

memandu tanpa lesen best :D

schaze zainn said...

hihi sangat setuju dengan kamu =D
bila dah boleh drive jd driver pulak skrg =,="
antar/amek adik dr sekolah, pi kedai, bw ibu shopping =,="
adoiyai~

amna said...

MISS DILL : x mencabar la cmtu cik dill. kalau kita drive kan ke orang akan percaya akan kebolehan kita ^^ hehehe

MISS AISYAH : oo, awak dh pandai drive yer.. mana aci xde lesen leh memandu.. berjam2 org blja bru leh drive tau.. kekekeke..

MISS SCHAZE : itu yg tak tahan tu.. tapi atleast ada orang yang percayakan kita :D

Addin said...

teringin nk drive sendiri ;(

amna said...

MISS ADDIN : insyaAllah akan tiba masanya nanti. tunggu.... ^^

apik pehe said...

hhehehe..skang ni dah ader dua jenis lesen untuk kete..manual dengan auto...

alhamdulillah..apik masih "terrer" bawak manual..ehhehe

WidadCutieyGirlZ StorY said...

wah bagus!! aku pon sekarang dah gila bawak keter maklumlah dah tak de tampal P ..yahooo!!

anta adik g uma en wahid yer..;)

amna said...

MR. APIK : betul ke dah keluo yang AUTO tu?? cm tak caye je dah ada pemudah cara skrg ni yer..

p/s:kalau kita punya manual skrg ni still boleh bawa auto ke?? :P

amna said...

MR. APIK : betul ke dah keluo yang AUTO tu?? cm tak caye je dah ada pemudah cara skrg ni yer..

p/s:kalau kita punya manual skrg ni still boleh bawa auto ke?? :P

airie said...

saya juga like driving!!!
paling suke drive g tpt baru...
n paling best suke pecah rekod kalo blk johor!haha..
best time 1jam 50minit...:)

amna said...

MISS WIDAD : dia dh off tuisyen en.wahid. skrg go on pussat tuisyen asma kt bukit ^^

MR. AIRIE : KL ke johor belah mana?? ayah saya dr tol tangkak ke JB 1hr 15min!

shahjiehan said...

wah.. ade kete sndiri best la...




hmmm.. hati2 ... taw2

sha my heart said...

wah, siap jadi hobi lagi? rajin drive ek?

Maii Yusre said...

Jom jd driver maii..tolong hantar maii pergi kelas :D

bunga said...

suka..bunga guna auto jer..hehe..sbb kaki kiri xdapat nak guna sangat..sakit..hehe..

WidadCutieyGirlZ StorY said...

yang gambar kat atas sekali tu...dekat 7e..sister..macam pernah lihat yek...ermmm...

Redbloodsnow said...

pssttt zie lak, tabik spring kat kedua² jenis pemandu..auto or manual. sbb zie ni...ada lesen, tp still cuak giler nk drive.

camno tue? haha

ain revival said...

adess..hampir 3 tahun ade lesen..tapi still takut..bwk keliling kmpung beranilah~hehe

Aida Azryn said...

hehe.. aida suka pandu kereta manual. :)

amna said...

MR. SHAHJIEHAN : kereta abah saya. pakai utk 6 bulan sahaja atas sbb2 tertentu.. sob3x

MISS SHA : suka sangat2. siap pernah disaman & buat surat rayuan elak dibuang merit masa pegang P lagi..

MISS MAII : boleh3, tapi cukup bulan kena pau saya snack plate ^^ :D

MISS BUNGA : tak kisah la auto ke manual, janji memandu kan.. yeaah!!!

amna said...

MISS WIDAD : alamak, sis betul la.. 7e sblh kedai emas bukit gmbir. hoyaaaeh! pandainye...

MISS ZIE : kena cuba tu.. saya ada bbrapa saudara yang ada lesen tapi still x berani nk drive even parent dia ada kereta lebih utk guna. kena cuba.. pasti boleh!! ^^

MISS AIN : kena cuba tu yang.. insyaAllah mula dengan bawa keliling kampung, then keluar ke bandar/pekan n bawa terus menerus..

MISS AIDA : ssup!!! (bunyik tabik spriing) hehehe.. like3!

fifianggun said...

fifi tak de lesen lagi,,takde masa nak amik,,heehehe

mykhalis said...

hati2 k?

~miss nusafara~ said...

driving memang best. rase mcm bebas je nak p mana kan.. =p

apik pehe said...

hak ah..dah ader dah sekarang..heheh

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Since pindah rumah..bln 3 hari tu..sis x pernah memandu lg..hubby x bg..dia kata tmpt skrg ni bahya..huhu..jd penumpang pun best juga.. ;)

ABU said...

ooo nak jadi pemandu f1 la ni.ahhaha

lilypelangi said...

sy suka memandu . tapi mak selalu tak bagi . sobsobsob

Nana Sanusi | AKUaesthetic said...

drive carefully

amna said...

TERIMA KASIH SEMUA SEDIA MELAWAT.. amna akan bw ke blog anda semua kemudian.. line tenet x bpe baek..

Bella Bell said...

hahaha.. baru dapat lesen.. tapi takut lagi nak drive... :D



^^

cik sakdi said...

kite pakai manual je. da semua kete manual je ade. hehe

amna said...

MISS BELLA : oh, take your time dear ^^

CIKSAKDI : nah, sprrring i tabik :)