sejarah

ais krim SEDAP

assalamualaikum

anda semua tentu sukakan ais krim !!
apa kata malam ni kita tambah sikit pengetahuan tentang snek ni

  *ternyata amna tak pernah simpan satu pun moment makan sekerim =.=


ais krim merupakan snek beku yang diperbuat daripada susu seperti krim @ yogurt
snek beku ini juga dicampurkan bersama pemanis dan perasa tiruan @ buah-buahan
ais krim pada awalnya diperkenalkan sebagai pencuci mulut, namun ais krim
yang ada pada hari ini lebih sesuai jika kita gelarkan sbg snek sebab kandungan yang dicampurkan dalam makanan ini tidak banyak mendatangkan kebaikan kepada kesihatan
*kalau manis buah boleh tahan lagi la kan, berkhasiat gtu.. ^.^


secara puratanya, kandungan ais krim komersial mengandungi :
10-16 % lemak susu
9-12 % susu pejal tanpa lemak ( protein + laktosa )
12-16 % pemanis (sukrosa / sirap )
0.2-0.5 % pengemulsi ( agar-agar )
55-64 % air yang berasal daripada susu padat / bahan lain


p/s : tau jela kan kalau dah namanya 'snek'. kena kurangkan dos pengambilannya
kesihatan kena jaga, setiap nikmat yang Allah beri tu sekali je datangnya.. kena hargai selalu..

27 comments:

tia @ Ini Kisah Tia said...

kalau Tia , asal sedap Tia cekik je . oh ! asalkan halah . hmm , tapi sekarang status halal haram sangat membimbangkan kan ..

amna said...

MISS TIA : sama la kita. tpi mkn2 tu mesti beringat.. ^.^

Aisyah Aina said...

susah nak kurangkan...haha...makan tak boleh nak berhenti :)

amna said...

MISS AISYAH : sekali skala tak ngape. bnyk lg mknn brhsiat yg kita dh mkn kn.. har3~

adwafarahin said...

dapnye dpt eskem..hihi ^^

*igt adwa berpada2 sket mkn :P

Abang Stalker said...

tetbe tgh mlm cmni nk mkn aiskrim plk..:)

amna said...

MISS ADWA : ha, cmtu baru la rock kan.. makan, makan juga, tapi sentiasa maintain ^^

ABANG STALKER : jom g 7Elvn jp cari cornetto ~.~

emieysandra said...

xbape suke sgt mkn snek beku ni, melainkan klu betul2 teringin @ kuar ng someone special ;)

amna said...

MISS SANDRA : untung la lagu tu.. mesti sm1 special tu suka blnja snek beku ni kn?? kn?? haha

ZWAN SABRI said...

tetiba skang rasa cam mengidam aiskrim tapi skang dah pukul 2.15am.. suma kedai dah tutop.. HUHU

MySuaraBlog: Sedihnya Bila Kau Sudah Tiada

amna said...

MR. ZWAN : 7 eleven :)

najmi^^ said...

oreo kat MCD.. huhu

apik pehe said...

tak nak anggap eskrim tu snek..haha..sbb apik nk makan banyak..

WidadCutieyGirlZ StorY said...

biasalah benda yang sedap tu la yang byk penyakit...

Rozuan Ismail said...

aiskrim malaysia sedap.20 sen je.

shedameor said...

saya tak suka aiskrim :)

Cik NurulZaty said...

ais krim!

nak2..

amna said...

MR. NAJMI : mc flurry oreo ke? superb tu ^^

MR. APIK : yela, orang tak perut (org lidi) makan banyak pun takpe.. hihi

MISS WIDAD : betul2. teringat kt frutti tutti kt entry hg dulu

MR. ROZUAN : kalau yg icekrim pop tu baru 10sen :D

MISS SHEADOR : r u sure? fuh, beruntung la jdi bf awok. x yh susah2 blnje br kt gf. kikiki

CIK NURULZATY : oppsst, kt kedai! ;P

iszieylyanziy said...

makan xhenti2,,sedap,,hahaha

iszieylyanziy said...

makan xhenti2,,sedap,,hahaha

iszieylyanziy said...

makan xhenti2,,sedap,,hahaha

amna said...

MISS ISZIEY : haha, jom datang IPGKT, amna blnje cornetto royal ^^

ABU said...

suka aiskrim..tq infonya..huhuhu bnyak lemak..ada kukesah keh keh keh..arggum!!

dill said...

rindunye aiskrim famous amos. amna, blanje dill aiskrim baskin robin oteh?

dill.

amna said...

MR. ABU : fat fat fat.. sekali sekala tak pe ;P

MISS DILL : baru plan nk makan cornetto royal. nak tak nak tak?? ^^

NzA said...

skrg ni dh xbrapa suka aiskrim..entah kenapa????

amna said...

MISS NZA : mungkin sbb minat makan ice cream tu dh turun pada anak2 kot. hihi :]