sejarah

kerja bila bosan

assalamualaikum


anda pernah guna perisian Sketch Up ??
*kalau nak lebih jelas, g cek tabung google eh.. sana banyak informasi



jadi, ni nak kongsi hasil yang saya dapat daripada perisian ni
model kali ni saya buat time cuti sem ni la. tajuknya 'kelas idamanku'
kelas ni sesuai untuk kanak-kanak pendidikan khas / pemulihan khas
 so, anda jangan terkejut pulak bila tengok rupa bentuknya mcm rumah..


pintu masuk ke kelas


ruang naturalis / semulajadi


ruang pengajaran & pembelajaran


perpustakaan mini


kiosk muzik & ruang pandang sentuh


sudut sanitari & kebersihan kelas


ruang bercerita


bilik guru khas (pentadbiran dan pengurusan fail)


ruang media / santai



pelan 3D keseluruhan rekaan kelas


nak guna sketch up ni senang je.. anda hanya perlu download & install
pastu dah boleh guna.. video/tutorial penggunaan pun ada disediakan pada perisian
kalau anda nak reka perabot / model kereta dll pun boleh guna perisian ni tau !!


p/s : 5 hari lagi nak mulakan semester baru.. ^^



44 comments:

adwafarahin said...

best sgt2! pakai sketch up nie
adwa enjoy gila buat projek pakai nie weehoo~

amna said...

CIK ADWA : saya baru berkecimpung dgn benda ni awal tahun aritu sbb kena buat model bilik darjah *assgmnt. hehehe. x sangka BEST GILER!!!~

Nana Sanusi | AKUaesthetic said...

haha.. gud! superb.. mmg nmpk lg best dri yg dluh..haha.. lehla apply interior design .. huhu..pasni blaja 3ds max plak! lg best n lg real..

shahjiehan said...

wah2... dasyatnya...

boleh desingkan kereta utk proton ~ hehehe


mereka ketandusan idea..

Cik Ezy Brutal said...

xpndai la nk buat..
kih3..
kelas cam rumah..
cantek2

sha my heart said...

wah, cantik..

tak reti guna. 1st time dgr ni.

best ke guna perisian tu?

amna said...

NANA : thanks sbb perkenalkn kt jia n kawn2 ^^

MR. JIEHAN : kalau saya bab mereka benda2 melengkuk-lengkuk masih x mahir. mr. jiehan cuba naa~~

CIK EZY : sesuai utk kanak2 istimewa. the class as special as student ^^

MISS SHA : saya boleh janji, bila awak dah faham cara penggunaannya, tentu jatuh cinta ^^
*tapi makin banyak benda, makin lama loadingnya ^^''

miss.Addin said...

cantik la , addin tak reti nak buat tu semua . huhu

ABU said...

wah sungguh menarik

zureen said...

gila lawa!

cunndaa said...

wahh...mmg sesuai la untuk kelas pendidikan khas

tia @ Ini Kisah Tia said...

sekarang dah macam2 software ada kan . memang zaman teknologi betul lah :)

Andrik McVean said...

hi i have followed your blog and i hope you can follow me back

amna said...

MISS ADIN : bole punya. cuba dulu, baru tahu :)

MR. ABU : kalau mr. abu nak plan rumah idaman nk duduk 5 tahun lagi pun boleh ^^

MISS ZUREEN : tq dear. jom explore!

amna said...

MISS CUNDA : sangat sesuai, tapi kena tambah lebih banyak ABM utk ransang deria mereka :')

MISS TIA : betul tu. selain software ni pun, ada lagi bbrapa yg pergh! mantop beb..

MR. ANDRIK : okay, i'll follow u later. thanks for coming ^^

Shamsuddin Amin said...

wah...
pandainye buat plan....
mcm nak try juga la...^^

::Hanyll:: said...

wah~ hehe pandai awak design.saye ni kalau setakat sketch bese2 tu rajin la..bilik idaman la..dengan stail mcm2. skrg nk design umah idaman plak..huhu

Nana Sanusi | AKUaesthetic said...

hihi.. welcome. no prob. na xtau gune bndalah ni lagi. kang ajar.. t na ajar edit design kat photoshop.

amna said...

MR. SHAMSUDIN : silakan.. silakan.. mesti akan jatuh cinta nnti :]

MISS HANYLL : teruskan-teruskan! go go haynll go :)

NANA : okeyhp. weekend aritu busy mana sempat~

Ihsan Arifin said...

wah bestnye nak try buat satu nak lawan cik jia ;)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Tak pernah guna lg perisian ni..
best plak...mcm menarik..mmg cantiklah lakaran tu..

amna said...

CIKGU IHSAN : wokeyh cikgu.. tak sabar nak lihat hasilnya ^^

SIS LILY : download pun free je skrg nih. search "Google Sketch Up" :)

Ayie said...

sketch up, teman tak expert.. AutoCADD, teman xpert.. Selalu amik upah buat plan.. Dapat la duit tepi masa belajar dulu.. hahaha.. *CIDB ada buat kursus Sketchup.. cuba la pergi, ada certificate..

Ihsan Arifin said...

haha tp maybe buruk kut almaklum first time nak try >,<

Papa Mifz said...

wah pandai eh buat benda2 nih..bagus2...

NzA said...

wow...1st time dngar ttp perisian nie...bestnya kalu dpt buat projek camni..akak minat ttp skrg ni xde masa...sibuk sgt2...

apik pehe said...

kena kawin cepat2 ni

misyamissyou said...

hmm..xde sketch up ni..tp cm best pulak..

Redbloodsnow said...

tak pernah pakai. tak retiiii..hehe :D

Abang Stalker said...

sgt indah.. ;)

amna said...

MR. AYIE : teringin sgt nk bljr autocadd, tapi coz yg saya ambil ni xda kaitan dgn benda tu ^^'' *CIDB fuh, mesti banyak lagi skill lain dlm sktching kn, tq tq :)

CIKGU IHSAN : xngape. ni pun 2nd time buat. first dulu kena buat model bilik darjah & pezen dalam kelas (hsilny comot & x menawan)

PAPA MIFZ : en.papa mifz pun boleh mula reka bentuk rumah idaman kelak ^^

CIKGU NZA : boleh buat sikit2. buat sikit, save. buat lagi, save. just continuing sketch

MR. APIK : tengok tu.. ha, tu baru design rumah, kalau nk design rumah utk orang lidi pun bisa dong ^,^

MISS SHA : apo la'e, nak saya beri link. download na..

http://sketchup.google.com/intl/en/download/gsu.html

MISS ZIE : belum cuba belum tahu.. everyone can do it!!

ABANG STALKER : t.you brother ^^

shahjiehan said...

good luck semester baru!!

jom baca dan komen ! !shahjiehan [dot] com ! !: Tony Blair baca Quran setiap hari

jgn lupa baca quran taw

eqbalzack said...

menarik! hehe...

apik pehe said...

hahaha..lidi cakap dia taknak kawin..sebab pernah dikecewakan dulu..hahahaha

sya hassan said...

canteq.. kreatif la... terpegun jap tgk model tue.. :)

amna said...

MR. JIEHAN : okay. sat g saya terjah blog mr.jiehan na ^.^

MR. EQBAL : terima kasih :']

MR. APIK : la, kesian la cmtu.. kt rumah saya banyak lidi2 single la tau. rugi x kawen ;P

SHA : jom kita cuba buat model lain lak..

LINK for the interested person :
http://sketchup.google.com/intl/en/download/gsu.html

schaze zainn said...

wah, nampak macam real je :D

nanti bleh gune untuk skect rumah idaman..hihi

amna said...

MISS SCHAZE : usaha pasti berjaya. selamat mengEXPLORE :)

mushroom said...

cantiklah!! :D

amna said...

MISS MUSHROOM : tq. berkat tunjk ajar org lain juge ^^

zamira said...

wahhhh!!smart seyhhhh!

amna said...

MISS ZAMIRA : tq. jgn lupa try na..

dill said...

bestnye kalau boleh jadi kenyataan kan?

dill.

amna said...

MISS DILL : yang lain kira. paling penting kira plan dulu. hehe. selamat mencuba ^^