sejarah

kuat ke kau...

assalamualaikum


bila kita tanya orang, macam mana nak tanggani masalah-masalah seperti buli, rompakan
atau yang seberadik dengannya, ramai yang akan cakap MARTIAL ART.. 

hmm, pada ku idea ni memang bernas dan sangat berguna untuk kita semua
( pernah join tkwndo hampir 6 tahun ) kalau nak kira, memang berbaloi la pergi.. 
dapat belajar banyak teknik bila berhadapan dengan penjahat / untuk pertahankan diri


namun pada pengalaman aku, bukan semua orang mampu praktikan teknik-teknik
yang dia belajar dalam kelas tu dengan situasi sebenar. sebab semua tu teori dan amali
( agak payah kalau tiada keberanian yang betul-betul pure dari dalam diri )
*cakap berdasarkan pengalaman sendiri.


persoalannya di sini...

anda, anda & anda, teman-teman amna yang dikasihi, pernah jumpa perompak ? okay, pencuri..
maksud 'jumpa' tu berhadapan dengan mereka atau bergelut or ada dalam situasi rompakan.
kalau pernah, apa ye tindakan anda ??  terutamanya wanita.. apa anda akan lakukan ??


di sini aku ada beberapa tips :

jika nampak orang yang mencurigakan berada dalam kawasan rumah anda
time-time mak ayah keluar p kenduri kahwen atau makan angin / honeymoon 
- perhatikan gerak geri, bagaimana dia masuk dan jaga pandangan matanya
- inform ahli-ahli keluarga yang lain & tanya sama ada kenalan mereka atau tidak
- pastikan semua pintu dan tingkap berkunci dan anda di tempat terselindung
- jika terdapat sebarang usaha pecah masuk, bercakap dengan nada yang garang
cth. : hoi! apa kau cuba buat tu b*doh.. aku call polis sekarang!
*supaya perompak tahu yang dia sedang diperhatikan
- jika tak berjaya, bunyikan alarm kenderaan anda & call jiran terdekat
- sekiranya bantuan lambat, terus call polis atau jaga kt kawasan kediaman anda


jika tersedar je tengok-tengok ada kelibat orang tidak dikenali dalam bilik anda 
- jangan bergerak atau melakukan usaha drastik
- tenangkan fikiran untuk menjaga penafasan anda yang tengah laju tu..
- make sure mata bertutup dan berlagak macam anda tengah tidur
- buka mata (sikit je..) untuk lihat keadaan sekeliling anda
- fikir dengan tenang tindakan yang wajar akan anda lakukan waktu itu
- kalau tak berani bertindak ketika perompak dalam bilik, tunggu sehingga dia keluar bilik
& jerit sekuat hati memanggil nama ahli keluarga
(kalau family sikit, sebut je nama sedara mara anda. kalau boleh sebut nama lelaki..)
cth : "abah, mak, kodeng, rashid, naim, pak long, pak cu ada pencuri.. tolong !!!"
*time tu, pencuri tak akan fikir panjang & terus lari.. dia tak xpect pun ada ramai
orang dalam rumah tu.. paling penting, time-time macam ni, anda jangan takut !

 psst : ingat dah habis kuat la pakai suit mcm ni.. lum try belum tahu, kan
cuba bagi situasi sikit, kita tengok siapa yang kena... hahaha

p/s : tips ni cuma cadangan si amna je... kalau agak2 praktikal boleh diikut. if sebaliknya, maaf dipinta ;']


47 comments:

IFA Athirah said...

kalo dlm keadaan bhaya sgt, blh tmbak dia x?ngee http://www.geekintherainbow.blogspot.com/

Mask_man07 said...

dah blackbelt pun xkan takut lagi kot..=P

amna said...

miss IFA : kalau tindakan dia dikuatiri akan membahayakan kita boleh kot.. hehe.
tapi kalau secara ttbe je tanpa dia usik kita tak digalakkan ;D ehehe

mr. MASK : hmm, tu la kalau keberanian takdek.. hadoi.. amali leh la~~ haha

HonEyBuNNy said...

tips berguna jugak neh...

akan ila apply la bila terjumpa pencurik..ehhehhe

apik pehe said...

hehee..tips yang bagus...
uhhh..tali pinggang itam jer baru..hehe..tengok lidi ni haa..
dah kaler pink..peringkat master dah..hahahaha

amna said...

miss honey : yeah.. atleast ada yg setuju. thanks ila

mr. apik : tu yg jdi inspirasi tu.. nampak kurus tpi super power ^^

Sarah Khan said...

salam ;)

tips yang sangat berguna. thank you!

NzA said...

rumah akak pernah dipecah masuk masa p holiday...hu.hu.hu...abis TV, hifi dan duit kena kopak....

Ihsan Arifin said...

huyooo. jum nanti sparring jum. saye yellowbelt je ;p

Anis izyan Abd Rahman said...

haha , yer ke , jerit sebut name semua orAng walopon org tuh ta de kat tempat kejadian , nice idea jugak tuh , hahah

amna said...

miss fara : harap dapat membantu ^^

cikgu nza : malang tak berbau cikgu. 4 tahun lepas saya sedar2 pencuri dah ada dalam bilik tidur, duk kembur almari.. masa tu semua orang x sedar ;'(

cikgu ihsan : mana aci lawan lain jantina >,<'

miss izyan : tu la yang saya buat masa pencuri masuk rumah.. pas pencuri tu mencicit kluar, tergelak sengsorang ;P hihi

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

tali pinggang hitam tu..

takut aih hehe...

tips tu memang berguna sangat

=)

amna said...

miss kapung spara bandar : hehe. hitam atas dasar nama je. padahal kalau berdepan dgn penjahat kecut perut ;'P

Cik Ezy said...

bgos tips ni..
kalo cik ezy kompem dh cuak giler..
xleh pk pape..
haha

amna said...

cik ezy : harap dapat membantu semua. exp. kaum hawa macam kita ni kan ^^

Scya Lollita said...

cik scya pun TKD jugakkkkkkkk !
tp baru belt biru :(

dah lama x smbung sbb kat umah xde GTF :(

nelly said...

wah .hebat !
=)

Syuxer said...

emm biasanya memang betul..kadang2 kalut sampai x ingat nak praktik asas pukulan dan kunci dalam silap..yela bila dah takut,otak dah tak boleh nk fikir ngan ok..jadi berteraburla asas pukulan tuh heheh..

fuyooo dah blackbelt..jom sparring hahaha..saya belt hijau je dalam silat..;p..

amna said...

miss scya : mai la saya ajarkan.. tapi ITF la.. x pernah cuba GTF lagi ^^

miss nelly : atas dasar gred je tu ^^''

mr. syuxer : yeke. mai la.. tapi saya tak kuat pun. masuk tournmnt kena tomoi kt muka habis terbaring ;P

Emilia Emira said...

emy pn memang daa ade ilmu tuh..tapi tak tahu laa bila jumpa ngan penjahat reaction tuh mcm mana..haha ^^,

schaze zainn said...

thanks to god belum pernah melalui situasi macam ni. :) tapi kena lebih berwaspada juga. even tengah drive pun bahaya juga. haish. mana2 pun tak selamat.

p/s: new visitor here :)

amna said...

miss emilia : itu la kita kaum hawa. tapi kalau awak betul2 ada keberanian, mesti boleh aplly semua amali n teori dlm kelas ^^

mr. schaze : itu la. sama2 kita beware of dog.. oppssst, mankind ;P

Miecyber said...

No retreat no surrender...

Hidu gam

miss.Addin said...

hee nice tips ! :)

anda di tag !

Miecyber said...

No Retreat , No Surrender..

Hidu gam

amna said...

mr. miecyber : oppsst, nk tutup muka la >,< ok, i'll not surrender too. haha

miss addin : tq. fly now ^^

tia @ Ini Kisah Tia said...

hahaa! habis semua nama disebut .. nice tips amna ;)

Kan Dah Makan Penampar

amna said...

miss tia : masa2 mcm ni la kita nak sebut semua nama orang yg kita tau.. haha

ABU said...

takut seh..:D

amna said...

mr. ABU : ha, tau pun.. pasni tak leh main2 dengan cik amna. makan kang~ haha

Khairil said...

huhu..dulu taekwondo blackbelt kaler biru ....

amna said...

mr. khairil : noe biru b4 merah then hitam :)

zEri sAfEerA said...

owh. bolehkah sy menjadi setenang itu? huhu :D

ABU said...

ayoh matila aku..:)

sha said...

tips yg berguna ni.. moga igtla klu berdepan dgn saat genting mcam ni.

qlah said...

salam .

amna sayang , yang paling penting kan , qlah rasa , kena selalu doa supaya Allah melindungi kita . mudah2an . kan2 ? :)

Aini Sobli said...

ko amna kena pakai pepper spray kal tak leyh beradu dengan kekuatan yang ko miliki . ko kan da hitam tu . :)

fyna said...

nice tips...




jom singgah n follow belog fyna.
http://inibelogfyna.blogspot.com/

Papa Mifz said...

tips berguna...akan di share kan kpd wife...:)

Cik Aish said...

waaaaa..smart gila!

apik pehe said...

hehe..hebat dah tu dapat tali pinggang..nanti bleh la sparring nga apik..hehe

fifianggun said...

tahu takpe...belajar boleh nak apply susah

shahjiehan said...

black belt tuh!!! dasyattt

amna said...

miss zeri safira : insyaALLAH boleh :) (dlam hati tu selawat banyak2)

mr.ABU : haha. ape la lawan cik amna je. sure2 la mr. ABU menang kan..

miss sha : ameen.. harap2 dijauhi daripada situasi sebegini~~

miss qlah : itu seudah semestinya kan qlah. semoga Allah merahmati setiap liku kehidupan kita. thanks qlah :')

amna said...

miss fyna : thanks fyna. okay, amna fly skrg juga. btw, trimas visit sini :)

papa mifz : tiada masalah. thanks visit sir ^^

cik aish : haha. sekadar gambar hiasan ;P hihi

mr. apik pehe : mana aci lawan lain jantina.. ouh no!

miss fifianggun : hmm, tu la yg saya rasakan skrg ni ;'(

mr. shahjiehan : dah lama x datang class. gred sekadar hiasan. sob3x


TERIMA KASIH SINGGAH TEMAN-TEMAN !

ejulz said...

tips menarik.. heHE. x berani la nak pecah masuk rmh amna lps ni.. aHaha

amna said...

mr. ejulz : hehe.. kalau nak masuk rumah saya, beri salam mesti x de hal nak kasi masuk free2 ^^