sejarah

Basic Sketching

Okaay, hari ni ak nak tunjuk sikit cara nak design meja. Btw, for anybody yang dah
Tahu guna atau pro dengan software ni minta teguran untuk penambahbaikan. TQ
*before tu, nak kabo yang panduan ni just for basic je yer. Sumpah saya bukan pro-user :]

1.       Buka Software Sketch Up anda semua
*Untuk yang belum ada, sila download dulu..

2.       Sila pilih templete yang anda inginkan
*click saje pada button [ Choose Templete ]
Pilih la ikut suka anda & penuhi spesifikasi ruang yang diinginkan

3.       Click pada button [ rectangle ] dan lukiskan pada templete

4.       Adjust ruang pandangan penglihatan anda terhadap design
Click pada [ orbit ] dan gerakkan ikut kesukaan anda

5.       Tukar 2D kepada 3D !
Click pada [ push/pull ] kemudian tekan pada lukisan 2D dan push or pull it !

6.       Wujudkan kaki meja !
Click  semula [ rectangle ] dan lakar pada bahagian yang diinginkan. Contoh :

7.       Gunakan aplikasi [ push/pull ] bagi menzahirkan model 3D
*kaedahnya adalah sama seperti dalam langkah 5

8.       Untuk copy bahagian ini kaki tersebut, sila tekan [ select ]
Dan bold ( click hitamkan ) base kaki meja tersebut dan [ copy ] pada [ EDIT ]

9.       Click [ paste ] pada [ EDIT ] dan adjust ke bahagian yang diinginkan

10.       Ulang semula langkah 5 untuk menghasilkan kesemua kaki meja anda
*nah, ni contoh meja yang dah siap. Agak cengeng ye.. maaf di situ ^^

 
Lastly, selamat maju jaya semua
( terutama dak-dak 3 PISMP an, an... haha. 22hb ni dah kena present beb )
Untuk yang baru nak mencuba, harap dapat bersabar dengan benda ni ^^

p/s : Wish everybody luck yaaw. Aku tau korang semua lagi hebat. 
Ape sangat la basic ni kan. Hehehe.. ape2 info best share ye kengkawan !!

7 comments:

ARAJ said...

best2...progrem ni simple but nice...kalau dah pro mcm2 boleh buat ngn bende nie...hehehe

Nana Sanusi | AKUaesthetic said...

kan betui leh copy..hadoii

amna said...

mr.ARAJ : aah bro. mula@ mcm rumit, tpi bila dh explore cukup hebat sftwre ni. LIKE ! ^^

NANA : aah. kat edit. then bru tau leh add photo je. sonang. tak yah design !!

mumu ieQa said...

download ni free kn..??

amna said...

cik ummu : aah. here i share the link :)
http://sketchup.google.com/

anoimohd said...

best amna best mende nih..kitorang pon wat mende nih..wat dwit gak..hehe

amna said...

mr.anoi : tu yg saya rasa bertuah bila dpt bljr benda ni walaupon agak berat coz tak pnh didedahkan sblm ini