sejarah

sarapan itu penting

assalamualaikum

pagi tadi anda semua sarapan dak ? alaaaa, breakfast ??  bak kata orang kampung aku,"mentong" ape menu terbek utk sarapan eh ? klo ikut tekak ni, yang goreng2, tebo2, beminyak la yg jadi pilihan ak. btw, sarapan tu sangat-sangat penting ye. sperti yg kita tau la kan, sarapan ni adalah sumber tenaga utama kita untuk memulakan tugas, menjalankan kerja dan sebagainya.

nah sikit info berkaitan sarapan :

Mary Easaw-John - kanak-kanak yang mengambil sarapan berkhasiat dapat memberikan
tumpuan dan ini akan membantu meningkatkan prestasi mereka di sekolah !
Sarapan pagi yang kaya dengan karbohidrat akan membekalkan tenaga, membuatkan
seseorang tahan lapar serta boleh kawal rasa untuk makan sebelum lunch.
Food Facts Asia - remaja berusia 10-12 tahun yang bersarapan, jauh lebih langsing dan
kurang berhadapan dengan masalah berat badan berlebihan.
Sarapan pagi merupakan makanan otak yang utama yang mampu meningkatkan
kecerdasan otak (minda) sepanjang hari !! superb beb...


p/s : lepas ni jangan malas-malas ambil sarapan yer. klo dah lewat sangat pun nak ke kuliah atau
masuk office, make sure teguk segelas air masak. khidmat bernama.. chioow !!


8 comments:

ARAJ said...

hmm sarapan tu nak gak sarapan..tapi takde mood pulak nak makan pagi2..lain la kalau dah ade sarapan nye...mentong ye..hihih

amna said...

mr.araj : kalau takde bkfst, bancur la tepung wt cucoq pun jadilah.. janji mkn :D

ARAJ said...

hehe..kalau tak sempat beli je depan rumah...senang an?kuang3

nub said...

btl3..

pastu,lau x sarapan ceq akan lapaq sepanjang hari... adouiii

sang kelembai said...

owh..
mcm ane nk sarapan bgn pown..
kol 2ptg..
camne nk setelkan ek mlsh mcm nie..
huhhhuhuuh
tp bgs la ek mentong sambil menhirup udara yang segar..
hahaha

amna said...

mr.araj : aah, bukan susahkan. utk sarapan je pun, paling bru 2 ringget :D tak susah nak sihat ^^ hihi

amna said...

mr.nub : hg ni la kaki pukoi tu heh.. hahaha..
make sure juge sarapan yg kita ambil tu betul2 leh beri tenaga ^^

sang kelembai : salam~
cmne eh? ha, senang je. pastikan lepas solat subuh tu jgn bantai tido daa. kan dah dipesan, klo tido pas subuh ni rezeki tak masuk ^^'

Ihsan Arifin said...

haha selekeh gile amek sarapan camtu ade jugak tercekik kang ;D