sejarah

Explore More !

assalamualaikum..

today, jom kita belajar cmne cara nak adjust PHOTO yang telah didownload
ke dalam model kelas/ruang dengan cara paling mudah !! *lebih mudah daripada MOVE !

1. Kenalpasti lokasi PHOTO yang ingin diposisikan 
cth. : TV 

2. Download PHOTO daripada Google SketchUp Photos 
* click pada [add component] ATAU [get models]
lepas pilih, boleh terus download 

3. Adjust PHOTO secara spesifik pulak !
*cth. : objek terapung di awangan atau terbenam dalam lantai pelan dll
(jika gambar terlalu besar, anda dinasihatkan untuk [kecilkan view] then paste di
bahagian luar lantai pelan & kecilkan guna [scale].
kemudian, copy/cut & paste semula ke kawasan yang telah dikenalpasti )
( mcm aku buat pada Langkah 1 )
Oleh itu, anda perlulah adjust kasi lebih tepat.
biasa kita akan guna [MOVE] but sangat rigid !
so, kita akan guna teknik adjust dengan [SCALE]

4. Click pada PHOTO dan pilih mode [SCALE] pada [EDIT]
cari garisan simetri pada photo seperti dalam gambar dan pull sampai
photo tersebut mencecah permukaan meja.

5. Begitu juga kepada ruang dibelakang, kanan dan kiri photo
caranya sama seperti Langkah 4. Untuk memudahkan kerja, sila ZOOM in yer

6. Untuk kepastian, sila lihat photo anda daripada pelbagai ruang pandangan
kalau tak puas hati, adjust la banyak mana yang boleh :)
  

7. Bila dah siap, anda akan rasa NIKMATnya. hehee..
kawan-kawan, kalau dah dapat, ckp dalam hati  "alhamdulillah... saya boleh! ihik-ihik.."

p/s : selamat malam, segala kekurangan haraf dimaafkan ^^

6 comments:

Nana Sanusi | AKUaesthetic said...

*nana, awk patut berbangga ada adik cm aye okaay!

Owyeee?

hahaha.. bagus..sketch up mmg best..grup nana plak ingat nk wat video 1 KL dlm sketch up.. uish!5ari je ade ni.perghhh~!

amna said...

nana : hahaha.. tu lg syok!
nak belajar create video kt Sketch Up. nk explore tutoring, U-Tube kena block kt maktab ;'(

kasi info kt fb yok!

emy'n said...

the expert ;) huhu

amna said...

emy : yg basic2 saya boleh la cikgu. sama2 kita mahirkan seblm perbentgn nnti ^^

Gentleman Frog said...

salam,

software yg menarik

amna said...

cikgu man : menarik. cuba la cikgu. gerenti seronok! huhu