sejarah

setan cilik


assalamualaikum


ak tak faham la kenapa nak membunuh ? kau faham tak ?? ouh.. tafaham
baru tadi ak dpt tahu berita lanjut berkenaan penemuan mayat remaja
15 tahun yang telah ditanam sedalam 0.5meter kt negeri di bawah bayu
berita lanjut  sila click link ini 

kalau kita tengok kt koran-koran atau dada-dada akhbar hari ni, mcm
mcm perkara pelik, jelek, jerih yang duk dipaparkan. nak kata sakit mata
membaca, tidak.. tapi sebagai manusia biasa ak rasa terkilan bila selalu
saje keluar berita-berita mcm ni. kesal dan sedih pun ada. mana taknya,
perkara yang berlaku skrg ni, tak mengira umoq. asalkan orang dewasa pun
melakukan, kini yang cilik licik si remaja lak belagak nak tunjuk action
masyaAllah... permainan ape yang mereka ikut ye ? waras ke tidak haa ?


kau orang rasa apa punca timbulnya perkara mcm nih ?
adakah sebab salah caturan ibu ayah di rumah ?
kurangnya teguran dan bebelan cikgu di sekolah ?
salah ustaz ustazah kah tak dapat selitkan nilai dalam benak mereka ?
salah mereka sendiri ?? tak makan saman ? tak dengar nasihat ?
* renung-renungkan lah yer. apa pun, care together-gether larh ;D

p/s : setiap orang lain penilaiannya. bagi ak, semua ni tak boleh nak salahkan satu-satu pihak saje. Sebagai manusia yang perihatin, kite perlu sama-sama jaga dan sayang satu sama lain. Paling penting, don't lose your way !
so, fikir-fikirkan dan PEACE ! agaiiin... hehe




6 comments:

SINGALAUTMETRO said...

manusia sekarang suka membunuh sebab mereka tidak mahu menggunakan akal lagi. Akal telah mereka buang. Membunuh memang tak perlu berfikir atau memikir. Cuma selepas itu barulah mereka terfikir, tapi sudah terlambat sebab akal tidak mampu menolong mereka kerana akal akan berkata: Dulu masa buat tak tanya aku, sekarang bila susah baru nak cari aku.

Amna Jia said...

mr.singalaumetro : ada betulnya tu. penyesalan tak berguna di hari datang. apa yang dah terlanjur tetap terlanjur. tak mampu dijilat lagi. yang penting penyesalan insaniah itu sendiri. agar mendapat hidayat dari-Nya. amin...

Gentleman Frog said...

salam comel,

kata org tua2 siakap senohong gelama ikan duri, bercakap bohong lama-lama mencuri, kemudian membunuh pula.

ferra said...

dunia akhir zaman sobssss

Amna Jia said...

cikgu man : jadi, sebagai guru.. siap siaga dengan plan utk mencorakkan anak bangsa pewaris generasi hari ini :)

Amna Jia said...

feera : tu diaa.. bila moral kemana, agama dah kemana.. mcm2 ;'(