sejarah

martial art


assalamualaikum

entri kali ini mengenai satu martial art atau lebih mesra lagi
kalau kita sebut sebagai seni mempertahankan diri ( SPD )
ada bermacam-macam jenis & tatacara
tapi tujuan & etikanya lebih kurang serupa
paling penting untuk siap siagakan diri kita daripada
SEBARANG KEMUNGKINAN YG TAK DIINGINI

oke stop, jom masuk diari aye lak..
nak cite nih, 2 hari lepas ak telah bermimpi.. mimpi ape ?? hahaha..
mimpi ak ni ad kaitan dgn entri kt atas tu, SPD.
klo nak tau, time primary school dlu ak join SPD gak tau.
speselnye, SPD ni made in Korea  !
TAEKWON-DO
bawah ni ak sertakan buktinye.. wink2~
 
yang pasal mimpi tu lak, ak mimpikan coach aka sir laaa..
sir ni dah coach ak sejak ak 13 tahun lagi.
Walaupun ak dh stop kelas after SPM dulo,
sir tetap tak pernah ak lupakan, coz dia dh banyak gile!
ajar & didik ak sepanjang dlm traning.
* jgn igt cikgu tu yg diri depan kite kt KELAS je tau..

Memang wajarlah ak mimpikan sir coz
ak memang dah RINDU sgt sgt dgn SPD ni..
 seronoknya zaman kecik2 dulu, every sabtu turun tran
* punya minat, sampai pernah sekali kaki ak berdarah terseret 
batu & perasan after habis kelas. hahaha.. soal beb soal..

Ini adalah antara foto hasil ikhsan azeq (junior tkd)
atas ni gambar SIR sama aida
*aida ni junior merangkap teamate terbaek :)
 this one pulak, SIR sama sir poh chai
*sir poh chai ni leader coach masa ak koin kejohnn kbgsn 2007
Gambar kenangan time wakil johor dulu..
Kiteorg JUARA dong !
Atas ni kan, mase ak g ujian peningkatan (grading) black belt
*now dah jdi pekasam belt kt laci tu.. lama x traning -.-''

btw, thanks a lot to sir & team yg telah banyak berkongsi ilmu
bantu tingkatkn keykinan, jdi lebih berani & paling best
moment-moment menghafal pattern !

apapun, ak akan sentiasa doakan agar sir & team serta ex-team
agar sentiasa sihat, bahagia dgn famili, murah rezeki & aman :)


p/s = martial art ni penting, tpi ak bukan nk paksa korg join secara official. Cukuplah sekadar kita tahu teknik-teknik pertahanan diri yg simple. Ak pasti korg tak akan menyesal. Mungkin kita selamat, tpi orang lain ? maybe dgn adanya bekalan, orang lain juga leh kita bantu. adiooz ! bye...

12 comments:

najmi^^ said...

jom spar...hu3

pemadam said...

najmi : skill dh berkarat la najmi.. lama tak traning. join martial art ape ?

Gentleman Frog said...

salam,

bagus ni boleh lawan peragut

nza said...

naziha masuk taekwando kt SMKBG ke???

pemadam said...

cikgu man : insyaAllah..
tpi peragut zaman skrg ni kbnykn pakai senjata.

nmpkny kena berguru lg laa klo nk nk lawan btul2. huhu

pemadam said...

cikgu nza : aah. sy join dh lama, time tu 3 farah masing kecil2 lg :D

FarhanaDr said...

Tetibe nengok ade bendera johor.. Hidup johor.. Heehee.. ;)

kaki KARUT said...

nice one.
jia...!! tlg ajar nnt..
;p

pemadam said...

farhana : ni ija ke?? hehehe
hidup3!
Allah.. peliharakan sultan
anugerahkan dia.. bla.. bla.. haha

pemadam said...

k.karut : wee, boleh2. tpi sudah lama tak dtg latihan. semua pun suda lupa maa~

kaki KARUT said...

cece.....gaya macam sll gadoh je...
hihi

pemadam said...

tau tau jer~ hahaha..