sejarah

20120530 kemurungan


Assalamualaikum wbt

 


K E M U R U N G A N
menggambarkan perubahan emosi yang drastik. Emosi yang lahir ini tidak
lagi normal tetapi merupakan suatu penyakit yang perlu dirawat segera.


Bahaya Kemurungan
Penyakit ini boleh merosakkan diri melalui pelbagai aspek seperti ketiadaan tenaga,
motivasi, tidak bermaya dan sebagainya. Pesakit juga kerap menimbulkan permasalahan
dengan orang lain akibat tidak menjalankan tugas seharian dengan baik,
hilang pertimbangan, tiada kawalan diri & melibatkan kes bunuh diri.


Tanda-Tanda Kemurungan
Perasaan sedih, tidak gembira berlarutan.
Perubahan biologi seperti perubahan waktu tidur.
Berat badan bertambah/berkurang.
Hilang selera makan & nafsu seks.
Hilang tenaga & sakit-sakit badan.
Kurang daya tumpuan & mudah lupa.
Rasa bersalah keterlaluan.
Tiada keyakinan & putus harapan.
Rasa tidak berguna. dsb.



p/s : ayuh tangani setiap masalah yang hadir dengan penuh berhemah..
Usaha dan tawakal adalah jalan terbaik. Mudah-mudahan kita semua terhindar
daripada hasutan iblis yang melalaikan. amin :)


17 comments:

shedameor said...

murung ni. hehe

amna said...

kena kawal perasaan tu hehe

~SaL IjOu~ said...

turut aminkan doa itu~ =)

pentingnya juga berada di kalangan mereka yg sentiasa berfikiran positif..sedikit sebanyak mempengaruhi emosi~ ^^

p/s: haha..marathon dating..agak a..saja meluaskan rangkaian kenalan..n mengeratkan ukhwah yg sedia terjalin~ ;)

best of luck utk kamu juga~ ^^

YOUsoF said...

Aminnn.

Alhamdulillah tak pernah rasa murung macam tu sekali.. Setakat sedih, tak gembira tu ada la.. Kena pandai tangani, pandai hadapi.. ;)

diana said...

tak de duit je akak jadi murung...heheh

Juliet_iRa~" said...

hehe normal..kdg2 mmg ada masa kita kan jd mcm tu..

pape pn cuba elakkan dr dari lagi worse...bc quran, cte dgn org y kita pcaya insya-ALLAH will more better k dear :)

psss : nt amna g la photoshoot kat sn..cantik! ms akk g pn ada org shoot pre wedding kot :D

amna said...

sis Salijou : betul tu kak.. keluarga n kawan2 kena peka dgn keadaan skeliling mereka..

insyaAllah lepas ni jumpa cik amna lak kan kak.. hehe

amna said...

mr. YOUsof: syukur alhamdulillah.. sbb tu kita kena dkatkn dri pd Dia. sbb bila kita lari je setapak, banyak perkara yg lompang..

sis. DIANA: tehee.. mcm nk sama je kita. xpe, kita usaha n terus yakin, akan sampai masa rezeki turun utk kita ^^ insyaallah..

amna said...

sis. Ira: insyaAllah.. tpi nk drive sndri ke sana mcm x confident la kak.. tkut2 sangkut tgh jalan.. hehe
kawal emosi dangan jangan jauh drpd Dia yang satu ^^ kn2

Yousof said...

Betul sekali.. Sama² kita kuatkan langkah.. ;)



* Pasal mug sticker tu design dia bebas. Nak kami design boleh, nak bagi design sendiri pun boleh..

cha zainol said...

amin. btw, kadang kadang kita tak sedar yang kita alami kemurungan. so bila berkesempatan jumlah doktor.

dhiera said...

ramai yg murung tp tak sedar~

teha said...

alhamdulillah.. setakat nie xde laa lg kot murung2 nie.. ihihih :)

amna said...

mr.Yousof: lepas solat kena doa selalu mohon dikuatkan Iman :') insyaAllah..
*thanks yusuf, kalau ad apa2 boleh pesan pd saudara.

miss.Cha: setuju, bertindak sebelum terlambat.. tpi kalau boleh elak sebelum terjebak :)

sis.Dhiera: terpenjara dalam lingkungan diri sendiri.. Allahuakhbar..

miss.Teha: Syukur kurniaanNya.. :)

terima kasih singgah

Leeya Hezlin said...

Amin..semoga kita semua dilindungi..insyaallah..
Have a nice day amna.. :)

Leeya Hezlin said...

Amin..insyaallah kita semua akan dilindungi..
Have a nice day amna.. :)

amna said...

miss.leeya: InsyaAllah.. mudah-mudahan :)