sejarah

Wahai Wanita...

.
.

Assalamualaikum



Selawat dan salam buat junjungan besar nabi Muhammad SAW, keluarga baginda dan para sahabat baginda sekalian. Buat kedua ibu ayah, adik-beradik, saudara mara, serta muslimin & muslimat. Hari ini mari kita sucikan hati dan meneliti sejenak himpunan hadis baginda Rasulullah SAW


Pesanan Rasulullah SAW kepada wanita :



"Apabila seorang wanita telah baligh tidak boleh lagi terlihat (auratnya) kecuali ini dan itu"
-Rasulullah SAW menunjukkan pada muka & tapak tangan baginda
(HR Abu Daud)

"Sesungguhnya termasuk ahli neraka iaitu perempuan yang berpakaian tetapi telanjang (dedah aurat) yang condong kepada maksiat & menarik orang lain untuk membuat maksiat. Mereka tidak akan masuk syurga & tidak akan cium baunya"
(HR Muslim)

"Tidak dibenarkan seorang lelaki duduk berdua-duaan dengan wanita tanpa dihadiri muhrim"
(HR Bukhari Muslim)

"Setiap wanita mana sahaja yang memakai wangi-wangian lalu dia berjalan melewati sesuatu kaum supaya mereka tercium bau wanginya itu beerti dia telah berzina"
(HR Ahmad)




Justeru, jika dirujuk kembali kepada hadis-hadis di atas, maka dapat diperlihat kasihnya nabi kepada insan bernama wanita. Setiap pesanan yang ditinggalkan ini merupakan kunci kebahagiaan buat para wanita. Sekiranya diikut, insyaAllah kita semua beroleh kemenangan di dunia dan akhirat.. Indahnya cinta Rasul dan sayangnya baginda pada kita sehinggakan matinya baginda pun masih mengingati umatnya, jadi kenapa tidak kita kasih padanya ??

16 comments:

ABU said...

islam sngt memelihara keperibadian wanita.. tutup jgn tak tutup, jaga jgn tak jaga..

NzA said...

semoga ianya dijadikan panduan oleh semua wanita Islam....

eLL said...

setuju.
sekarang ni macam-macam pesen yang terkeluar daripada landasan sebenar

aiEz said...

assalamualaikum amna,lama aman atak update entri baru...

*suka entri ni...aie ada jugak berpesan2 semua ni,baik lelaki dan perempuan...tp ada yg dpt terima dan ada jugak yg tak...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Thx sharing..& mengingatkan..
moga dapat memperbaiki lagi diri ini..^^

Abg Stalker said...

kaum hawa ni sbnrnya banyak kelebihan yg korg dpt.cuma korg je x nmpk.sbb mata hati da buta dgn kemewahan dunia.sama la dgn kaum adam jgk.termasuk la diri ni +_+


p/s: asal bila amna update x masuk kt bloglist abg ek. =='

Fadzli Amir said...

Salam kenal...
Tapi akhir zaman ni, ramai yg meninggalkannya...Nauzubillah...

Juliet_iRa~" said...

amna..

nice...thankss ingatkan..:)

psss : bestt gi cameron tu..jom lah g..heee

Juliet_iRa~" said...

thankss amna sbb doakan sis..:)

bila amna abis belajar?hee

belajar rajin2 tau!

qlah said...

muhasabah diri..

*thanks for sharing..

amna said...

MR.ABU: insyaAllah tidak lupa.. minta dijauhkan drpd perkara2 x baik :'(

CIKGU.NZA: amin.. kena saling menegur, insyaAllah

MISS.ELL: sedih sgt.. di tempt krja sy skrg ni pun mcm2 pesen :(

amna said...

MR.AIEZ: waalaikummussalam, mr.aiez. tu la, sibuk final exam then balik cuti buat partime isi masa :]
*ni pun curi2 masa tidur nk terjah blog

SIS.LILY: insyaAllah, sama2 kita

amna said...

MR.ABG STALKER: diri ini juga tidak kurangnya.. kadang tu takbur dgn kmewhn yg dberi. so, kena beringat selalu ^^

MR.FADZLI: nauzubillah.. kena saling berpesan

CIKGU.IRA: woa, saja ja kan kak.. saya cuti ni buat partime.. OT banyak, so x dpt nk seronok2 sgt~

amna said...

CIKGU.IRA: insyaAllah x lupa doa utk kawan2. skrg ni PISMP sem4 nak masuk 5. kira 2013 habis :) ye rajin3!

MISS.QLAH: sama2 kita dik :) sama2

budak penjara said...

wangian..ye..pompuan suka pada wangian..mekap yg diorang pakai tu wangi.. tak campor perfume lagi bagai..jagalah diri kamu wahai kaum wanita

amna said...

CIKGU.B.PNJRA: insyaAllah berpesan-pesanlah :)