sejarah

MOTIVASI

.
.
assalamualaikum





Sesiapa pun suka terima galakan atau ransangan positif kan.. So, senang cerita, motivasi atau kata peransang adalah penting kepada manusia. Terlanjur cerita, ni nak share beberapa teknik memotivasikan murid-murid atau kanak-kanak dan remaja yang sudah bersekolah.
*tips ni saya share daripada pengalaman yang dihadapi sewaktu zaman persekolahan dulu... 


motivasi : keinginan yang keras atau semangat yang kuat pada diri seseorang yang mendorongnya untuk berusaha melakukan sesuatu dengan tujuan mencapai kejayaan (kamus dewan)


1. Berikan peluang serta ruang untuk murid mencuba sesuatu pekerjaan sehingga habis.
*murid akan belajar sesuatu daripada pengalaman sendiri


2. Menjadi pemantau atau fasilitator dalam setiap aktiviti kelas yang dilakukan.
*agar mereka rasa selamat


3. Sentiasa mengalakkan murid mencapai tahap tertinggi.
*merasakan bahawa guru mempercayai kebolehannya


4. Bersedia menjawab segala pertanyaan murid.
*"oh, care la cikgu aku nih... yeay!"


5. Membetulkan kesalahan (tugasan) murid dengan cara berhemah.
*jangan campur adukkan masalah emosi kita dengan kerja (guru)


6. Elakkan mengkritik secara terang-terangan apabila berlaku kesilapan.
*ini akan mematikan semangat murid !!


7. Puji murid setelah selesai menyelesaikan tugasan walaupun hasilnya tidak seberapa.
*insyaAllah pencapaian mereka akan meningkat kemudiannya..


8. Berikan tips-tips berguna agar mereka dapat tingkatkan pencapaian
dalam tugasan-tugasan seterusnya. Maklumat tambahan adalah sangat digalakkan.
*So, tidak timbul persoalan dalam diri murid coz guru dah beri panduan how n why :)




p/s : tips untuk amna bila bergelar cikgu nanti.. ingat yer :)
terima kasih kepada guru-guru yang pernah mengajar amna. InsyaAllah jasa kalian
akan dikurniakan balasan yang setimpal dengan amal kalian mendidik kami.. insyaAllah..


57 comments:

aleen aiden said...

jadilah kamu cikgu yg suweet ye2..hee

amna said...

MISS.ALEEN: insyaAllah..amin :') i hope so

dill said...

motivasi sangat penting. :)

meningkatkan self-esteem.

dill.

Papa Mifz said...

motivasi perlu x kira maso...

Abg Stalker said...

gud luck amna :) jd guru yg baik yg mendidik ank bangsa dgn ikhlas.

Fara E's said...

chaiyok2 ;D

nabByla said...

ouh bakal cikgu kew nie?? hehek!

merahitujambu said...

amna nk jadi cikgu eh??kena byk tabah ni

amna said...

MISS.DILL: sangat sangat sangat :)

MR.PAMIFZ: yola, setuju tu pamifz.

amna said...

ABG.STALKER: amin.. insyaAllah :) kena banyak belajar pedagogi n psikologi budak2 :)

MISS.FARA: shaoyoooik dik :)

MISS.NABYLA: insyaAllah 2014

amna said...

MISS.MERAH: insyaAllah.. next semester mula praktikum kt sekolah.. huhuhu. tgk la cmne nnti ^^

aiEz said...

5 dan 6 tu kalau ditegur secara terbuka dan mengaibkan,sgt2 lah rasa tertekan..pernah kena dulu,malu yg amat...padahal masalah tak besar mana pun,habis semua benda cikgu sebut...:'(

amna said...

MR.AIEZ: itu dulu.. masa zaman kita. now, budak2 lain dah pemikiran mereka.. kalau dibuatnya mcm tu ntah apa reaksi krang..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Jadi Cikgu byk cabaranyekan nak mendidik anak bangsa..Moga amna dapat jadi Cikgu terbaik..Chayok..^_^

amna said...

SIS.LILY: amin... insyaAllah sis. itu yang paling saya harapkan sbb amanah :')

khairul akmal bin azman said...

le jadi cikgu kesayangan..
cikgu2..
nak couple le?..
hahahaha

Wanie said...

bakal guru ye..bagus2, semoga anak murid sume syg amna nanti (: jangan pilih kasih k ^^

amna said...

MR.KHAIRUL: eh, cikgu dah bersuami ada anak2 lagi ni ha. awk jdi adik angkt cikgu na. hahahhahaha *balas ketawa

MISS.WANIE: insyaAllah.. benda tu paling digeruni.. kadang tu kita x perasan :(

sleeping_maniac90 said...

hohoho bkl cikgu rupenye.. hehehehe

amna said...

MISS.MANIAC: InsyaAllah :)

ain dzaya said...

selamat jadi guru..
jadi tcer yg sweet2 yer..
bia dgemari murid2..theethee

ain dzaya said...

selamat jadi guru..
jadi tcer yg sweet2 yer..
bia dgemari murid2..theethee

Azyan said...

jadik cikgu susah woo.kehkeh.k komen yang tak membina langsung.goodluck kak amna >.<

amna said...

MISS.AIN: amin :)

MISS.AZYAN: thanks azyan "P

ILA HonEyBuNNy said...

terima kasih cikgu...hehe...

tetiba ila rasa nak msk bidang perguruan bla beh stdy nti...tp entah la...heheh

alexa yussida said...

bakal cikgu yang sporting n dedicated nih :)

sya hassan said...

betul2.. kslhn pelajar kene ditegur dgn berhemah.. kang xpsl2 diorg hlg mood nk belajar.. kan?? :))


btw.. semoga jdi seorg guru yg berjaya.. aminn.. good luck sis.. :)

dhiera said...

budak2 suka di puji dan diberi teguran dengan cara yang berhemah. cara belajar juga yg formal mesti membosankan. kena catch attention budak2. he
semoga jadi guru yang cemerlang dan terbilang! he

Izyan Masri said...

ADA SORG CIKGU NI SUKA JATUHKAN SEMANGAT MURID.HAHA.SEE KAN DAH TERNGUMPAT XD

amna said...

MISS.ILA: mohon KPLI la.. mana tahu rezeki :)

MISS.ALEXA: amin.. insyaAllah :)

MISS.SYA: amin... hope so

amna said...

MISS.DHIERA: amin.. sangat pantang jika ditegur budak2 ni. x ske

MISS.IZYAN: err, mungkin dia nak mencabar kita.. *lecturer ke cikgu?

cik sakdi said...

hmmm. mengikut pgalaman kite,, cikgu kalau lembut2 sangat ni kite pon xtakot ngan dia.pastu homework dia pon malas nak buat.. kalu cikgu yang suke kritik,, baru la nak buat keje sungguh2,. ni pgalaman budak degil zaman dulu. ahhahaha

Ihsan Arifin said...

cikgu ajar saya !

amna said...

CIK.SAKDI: bukan kata cikgu tidak 'marah'. Tapi perkara tersebut harus dijalankan secara berhemah agar dia boleh faham mana yang salah dan betul :) *itu bagi soal yang bermasalah dr segi tgkh lakunya :)
btw, thanks cik sakdi.. hihi

CIKGU.IHSAN: cikgu lagi arif!, cikgu ajar saya k

AinsHa=( said...

eden jadi cikgu lambat lagi tpi kira aci la kalau dibaca kan? ^^

amna said...

MISS.AIN: sesua org atau golongan pun boleh baca.. opinion je ni pun..

amir aizat said...

teringin nak jadi cikgu ! haha

amna said...

MR.AMIR: huhu. ambil apa skrg?

Nurnajwa KZ said...

Sir AddMath kte kan always ckp "Soalan ni susah, Im sure you cannot do it. Mostly malay student cant do it"

Mmg demcit la, down gila ble dia ckp cmtu :(

amna said...

MISS.NAJWA: kalau cmtu, kita jangan jdikan ia sbg penghalang. so, korang stdent buktikan la yang korg boleh jawab soalan tu. sure kalau korg leh jwb dia akan malu sndrik :D

amna said...

najwa, kadang2 cikgu kmo tu sje je nak buat korg rasa tercabar coz nak korg buktikn yg korg leh buat..

ABU said...

itu dia motivasi daripada seorng guru...:D

budak penjara said...

rips yg bagus..aku nk try praktik kt ank2 murid aku la..haha

muhamad hanif said...

hai cikgu sweet.


kahkahkahkah, sweet sgt pun tak elok weh !

amna said...

MR.ABU: belum layak pggil cikgu. zero lgi ni mr abu

MR.BDKPNJRA: yup, insyaAllah sesuai. tpi ni lebih kpada pembelajaran tau. kalau tingkah laku kena rujuk pakar :D

MR.HANIF: hmm, ni lebih kepada pembelajaran. kalau tingkah laku kena rujuk pakar motivasi :D kahkah kah kah..ok fine :D

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

rasenye aku ni xsesuai jadi seorang guru kut sbab aku xpandai bermain psikologi ni :)

NeoBalanoCarpus said...

cikgu kene memotivasikan diri sndiri...:D

amna said...

MR.TAUFIQ: kalau x reti leh belajar. meh bljar sesama :]

MR.NEO: yup. seriously agree :)

onie said...

sangat rindu pada guru-guru ku :(

amna said...

MISS.ONIE: kalau rindu, kita doakan mereka dimurahkan rezeki dikuatkan iman :) sedekah al-fatihah yang terbaik.. *ingatn buat amna juga ^^

Amri Abd Rani said...

suka dgn cikgu yg mcm kawan...xgarang...

YOUsoF said...

Sebab Usop bukan cikgu, jadi dapat praktikka cara ni dekat anak² buah je.. Suka guna cara beri pujian tu.. Diaoarang mesti bersemangat nak buat lagi baik..

Niena Pengembara Ilahi said...

semoga jadi seorang guru yg cemerlang..~ hehehe
skema tak ucapan nie?

amna said...

MR.AMRI : InsyaAllah mereka suka. tapi kena mula dari awal (kecil) supaya mereka tidak segan dan sifat ramah tu dpt dipupuk dari kecil ^^

MR.YOUSOF : setuju. tak sabar nak ada anak buah juga ^^


SIS.NIENA : tak, saya suka. terima sis :) that wht i hope so. amin..

amna said...

MR.AMRI : InsyaAllah mereka suka. tapi kena mula dari awal (kecil) supaya mereka tidak segan dan sifat ramah tu dpt dipupuk dari kecil ^^

MR.YOUSOF : setuju. tak sabar nak ada anak buah juga ^^


SIS.NIENA : tak, saya suka. terima sis :) that wht i hope so. amin..

NzA said...

cantik rumah baju...ingatkan trsilap masuk tadi...
Motivasi penting utk membentuk keyakinan diri dan rasa dihargai....

amna said...

CIKGU.NZA: mohon banyak ilmu daripada yang berpengalaman, cikgu :)