sejarah

Solat

 ..
.
assalamualaikum


 
( foto oleh KerjaGilaSiMoll )


5 Kelebihan orang yang menjaga solatnya :

* Allah akan mengangkatnya daripada kesempitan hidup
* Allah akan membebaskannya daripada azab kubur
* Mereka akan menerima suratan amalan dengan tangan kanan
* Mereka akan melintasi Titian Sirot sepantas kilat
* Mereka akan masuk syurga tanpa hisab



Kelebihan solat turut diriwayatkan menerusi sebuah hadis Qudsi :
 Dari Abu Qatadah bin Ribi’ r.a, Rasulullah saw bersabda bahawa Allah swt berfirman; 

“Sesungguhnya Aku telah mewajibkan lima waktu solat kepada umatku. 
Dan Aku telah berjanji kepada diriKu, barangsiapa yang menjaga solat tepat
pada waktunya, maka Aku akan masukkan ke dalam syurga dengan jaminanKu,
dan barangsiapa yang tidak menjaga solatnya, maka Aku tidak memberi jaminan kepadanya"




Allah swt juga mengaitkan perintah solat dengan kemurahan rezeki : 
(Surah Taha : ayat 132)
  
“Dan perintahkanlah ahli keluarga mu (ummatmu) bersolat, dan bersabarlah dengannya.
Kami tidak meminta rezeki daripada mu, bahkan Kami lah yang memberikan rezeki
kepadamu. Sesungguhnya kesudahan yang baik adalah untuk orang-orang yang bertaqwa” 



p/s : ingatan buat cik amna dan rakan-rakan semua ^^

37 comments:

dill said...

bola bola juge. solat jangan lupe.

dill.

amna said...

MISS DILL : yup, setuju sangat. tak kisah la dalam apa pekerjaan sekali pun.. solat tetap solat. solat tiang agama ^^

ZWAN SABRI said...

Dush! kena sedas kat muka sebab zwan slalu suka tinggai solat.. HUHU

MySuaraBlog: Happy Birthday Mama

amna said...

MR. ZWAN : lupakan yang lalu, ayuh ambil peluang ramadhan yang bakal tiba lusa ni sebagai titik tolak perubahan buat diri kita. InsyaAllah.. :)

shedameor said...

solat tiang agama. penah dengar ceramah, kalau nak mantapkan solat kita, cube try solat 5 waktu tanpa tinggal selama 44 hari insyaAllah lepas tu, kite memang jaga solet kite sungguh2 punya. :)

Aisyah Aina said...

kena berubahlah dari sekarang....jaga solat betul2....banyak lagi kelebihan solat kan :D

amna said...

MISS SHEDA : terima kasih atas info. insyaAllah, sama-sama kita amalkan :)

DIK AISYAH : amin. insyaAllah di, nak nak musim exam dah sampai ni. make sure solat 5 waktu tak tinggal n doa pada Dia untuk permudahkan urusan ^^

nEuR0 shEwAzni said...

awok . saya terharu sangat tengok gamba ni .

or ape2 je pasal bola . serius rasa nak nanges2 je . huu

Amirah Suhana said...

semoga kita sentiasa berada dalam jalan yg diredhainya.amin..

syrupmasin said...

thanx untuk peringatan nih..huhu..solat2 :)

Abang Stalker said...

apa pun jns pekerjaan kita,solat harus diutamakn.


company cina selalunya x bg pkje islam wkt tuk solat.jht gle.klu cmtu la kn,elok la berhenti je cri kje lain.x hormat sesama masyarakat.

aiEz said...

solat dimana2,kena jaga solat...solat tiang agama,baik lelaki dan perempuan sma2 kena jaga..baek pringatan yg dikongsi..;)

SYAFIQAHSALEH said...

suka tngok pic yang kat atas tue..btw,btul tue..sebagai manusia hina di sisi Allah sy juga punya bnyk kelemahan :)

Cik TeN10 said...

kat mana2 pun boleh je nak solat.. tinggal nak buat ke tak je.. =)

Maii Yusre said...

betul tuh..solat penting! masa dulu-dulu ustad maii ajr even tertinggal solat pun mesti kena buat.. tak kira la waktu da habis ke hapa ke..lama2 nanti bende tu mesti akan jadi kebiasaan :D

cha zainol said...

ingatan untuk semua. teringat seorang teman. dia pernah solat tepi kaki lima =='

blognizamlah said...

suka baca entry nie...trima kasih sebab postkan entry macam nie...^^,p/s: kagum dengan pix tu...

schaze zainn said...

byk kelebihannya :)

p/s: semangat bola, tp masih tetap melakukan solat
:)

muhamad hanif said...

baguskan,

aku kadang2 lalai..


ummpphh..

zEri sAfEerA said...

haaa... tahu xpe. asyek layan bola. jgn lupe ade bnda yg lagi penting :)

bunga said...

betul..suker tengok gambar cam ni..heee

amna said...

CIKGU SHEWAZNI :alhamdulillah.. betul tu. agaknya kalau kita tengok scara real sure menitik air mata ye ^^ salam ramadhan ^^

MISS AMIRAH : amin.. insyaAllah :)

MR. SYRUPMASIN : sama2 kita berpesan-pesanan :)

ABANG STALKER : betul tu, dulu lepas SPM pernah kerja kt company chinese. waktu rehat start 12-1pm. nak solat pun terpaksa curi2 :'(


sambungan...

amna said...

MR. AIEZ : insyaAllah. sama2 kita jaga dan tingkatkan kepekaan antara umah :)

CIKGU SYAFIQAH : perasan tak dalm gambar tu blogger (http://quemother.blogspot). gambar ni ihsan kawan maktab ^^

CIK TEN10 : :) yeaa, betul stuju3

MISS MAII : qadha solat tu pun sama pentingnya

MISS CHA : alhamdulillah :)

sambungan...

amna said...

MR. NIZAM : alhamdulillah, sama2 kita berpesanan :)

MISS SCHAZE : alhamdulillah, boleh dijadikan tauladan kepada yang lain.

MR. M.HANIF : takpe, kita buka buku baru.. semua manusia pun sama

MISS ZERI : huhu, btul tu

MISS BUNGA : suka juga. sangat menyentuh perasaan

TERIMA KASIH. BW THEN ^^

dwaty said...

setuju sangggaaatttt...

pernah buat entri pasal solat dimana2... jom layan kalau free...

http://dwaty85.blogspot.com/2011/04/memuja-mu-sungguh-indah.html

amna said...

MISS DWATY : terima kasih share. saya kunjung sebentar lagi ^^ :) salam ramadhan

Faraa Eiman's said...

nice one (:

Marniey said...

solat tiang agama :)

amna said...

MISS FARAA : thanks :)

MISS MARNIEY : yup, sure!

SALAM RAMADHAN, jangan lupa niat ^^

alif ismail said...

salam...

Selamat menjalani ibadat puasa dengan sempurna.

Selamat bersahur juga!!

Salam Ramadhan dari alif..

amna said...

MR. ALIF : Terima kasih. sama la juga buat alif. salam ramadhan ^^

shahjiehan said...

stlye gile solat tuh!!! hebat 2!! nak pau boleh kan...

heehhe


erm
yg main teka2 tu sapa menang?

amna said...

ASSALAM :)

MR.JIEHAN : boleh3, pemenang segmen tu adalah WIDAD :)
tapi kalau mr.jiehan nak pau, mai alamat FB. i'll pm later ^^ yeah! hehe

SALAM RAMADHAN ^^

amna said...
This comment has been removed by the author.
shahjiehan said...

nk ambik pic solat tu ler... Alaa..xaci widad kenal amna!

amna said...

rasanya boleh disimpan buat tauladan.. gambar ni pun dah save n minta kebenaran dengan si penangkap ^^

p/s : tak sangka pula widad akan join. hehe.. takpe. kalau nak saguhati, beri saya link fb utk mesej di inbox, tq ^^

.izzati liyana. said...

mmg respect ah sape yg smyg dlm gmba tuh. bagus betul.