sejarah

first 'touch'

M E M A N A H 

 ini sedikit info tentang sukan memanah :
dahulu digunakan untuk memburu dan bertempur dalam peperangan
memanah telah digunakan semenjak 20,000 tahun yang lalu
sukan statik yang akan menjana daya tahan otot terutama bahu
sukan ini telah diperkenalkan dalam Sukan Olimpik pada tahun 1904 lagi
orang Tartar mencipta alat memanah daripada kulit, tanduk dan kayu


sukan memanah ?? kali ni aku nak kongsi pengalaman pertama
aku p memanah atau membusur di akademi archery, Melaka khamis lepas..
perkataan yang boleh aku kabauu kat anda anda.. --> "wow! osem larh bro.."
bagi yang belum pernah cuba, leh la try sendiri kt mana-mana tempat yang 
ada menawarkan sukan ni. kalau dulu game ni payah nak dapat n mahal kowt.
tapi skrg tak usah riso, kalau nak main murah je.. aku main aritu 12 panah rm6 !

nak cerita la, kalau anda anda nak mencuba sukan ni, make sure anda
boleh berikan komitmen tenaga pada bahagian tangan lebih sedikit daripada biasa
sebab sukan ni walaupun tak perlu pergerakan yang drastik macam kita main balapan
tapi kekuatan otot-otot pada bahu dan lengan sangat teruji.. lenguh betik kata lu..
then, mata kena fokus, aim betul-betul sebelum memanah. tak lupa, kena statik
dan jangan gerak-gerak atau bergoyang huyung hayang before panah. sbb tu yang
sebabkan sasaran meruncing ke tempat lain. petuanya fokus je laa... ^^

bimbingan akan diberikan sebelum permainan dimulakan
tak usah risau coz pekerja tu boleh bertutur dalam banyak bahasa beb. haha, yeke ??


 
tangan kiri perlu lurus dan tegak manakala tangan yang menarik busur perlu dibengkokkan
dengan siku ditegangkan selari dengan aras mata yang akan fokus ke circle
( ni contoh dari pandangan sisi belakang )

yang ini pula dari pandangan sisi hadapan..
fokus tu penting ye. tengok mata kawan aku yang sorang ni, rabun-rabun pun boleh!

ha, yang ni shot yang last. tengok cam dah pro padahel hampeh jugok

ni hasilnya.. sangat tidak memberansangkan =.='' hoooo. sigh! le
apa pun, kira okay la juga sebab masing-masing baru first time cuba..

capturing by kakak akademi | thanks a bunch sis !!

p/s : 3 sukan sunnah adalah berenang, memanah dan berkuda !

33 comments:

Miecyber said...

Kalau berlatih hari hari boleh jadi terror gakk..

Kantoi . Part 2.

adwafarahin said...

seronoknye!!
xpenah try lg

amna said...

mr.miecyber : terima kasih seng akeh mampir kene. hehe. aah, kalau hari2 berlatih bukan makin terror, tpi makin kayap la. habis duit.. ;D

amna said...

miss adwafarahin : cuba jangan tak cuba :)

ZWAN SABRI said...

bestla plak tgk gambaq2 tuu.. tetiba tringin plak nak blajar memanah.. lg pown dalam islam pown dituntut utk belajar memanahkan.. ;)


MySuaraBlog: Selamat Hari Pekerja

sabrina said...

pernah juga try nak memanah ni...hehe
tp try main2 je...sbb takot tgok tgan kwn yg luka teruk akibat memanah..last2,jd scorer je waktu mssd dulu..hhaha

shahjiehan said...

main kat mana ni? nk cuba jugakkk

amna said...

mr. zwan : aah, kalau nak ajar anak2 muda sukan, antaranya memanah la yang disunatkan ^^ selamat mencuba mr.zwan

amna said...

miss sabrina : luka macm mana tu? terpanah tangan ke.. kalau lengunh2 lepas main tu biasa rasanya. sakit sikit ja. jp g baik ^^

amna said...

mr. shahjiehan : main di mahkota parade, melaka ^^

Ini Kisah Tia said...

hehe ! nak try jugak memanah ni tapi belum masa kot . yelah , guna kekuatan tangan tuu ..

amna said...

miss tia : selamat mencuba ^^

Afiqah Sanusi said...

wah hebatnyeeeeee awak

><

amna said...

miss kika : hooo. ty

shahjiehan said...

o0o melaka... nnt sy mai melaka, kita lawan eaa

anim :) said...

tringin jugak nak try . tp tadak pluang tu :(

Ihsan Arifin said...

cool. dok je mlake walhal x penah memanah kt situ

amna said...

mr.shahjiehan : insyaAllah. bisa bisa :D

amna said...

miss anim : awak duk area mana? kalo kt KL ade bbrape tmpt yg buka pusat memanah~

cikgu ihsan : orang melaka ke. saya duk muar ^^'' dokek je pong~

aleen aiden said...

pergh...nk try jugak..hu3

amna said...

miss alen : sgt seronok.. sila cuba :)

apik pehe said...

hehehe..apik pon suke memanah nih..geram eih nk main

amna said...

mr.apik : jika ada masa dan kelapangan berjalan la cari pusat memanah yang ada. tak rugi mencuba :)

Rozuan Ismail said...

wah!x pernah memanah.macam best je

amna said...

mr. rozuan : anda mesti cuba. buat kali pertama ia sangat menarik!

Ihsan Arifin said...

lahaiii muar. dekat nauuu tuhhh.
sejam smpi dari mlako aihhhh

amna said...

cikgu ihsan : tu dia.. jalan kaki pun bole sampai ;/

Ihsan Arifin said...

nampak nau mnipu nyeee. bakooooooooo kanggggg~

amna said...

cikgu ihsan : ape bako2 pulak. okay la tu drpd merangkak =D

mardhiah ismail (: said...

syoknye ! nak try jugak ! hehe

amna said...

miss mardhiah : mari sama2. syiiok tahinget~~

Anonymous said...

get cheap ULfbeQXO [URL=http://www.outletlouisvuitton2013.wordpress.com/]there a louis vuitton outlet[/URL] for more RsoMzRfz [URL=http://www.outletlouisvuitton2013.wordpress.com/ ] http://www.outletlouisvuitton2013.wordpress.com/ [/URL]

Anonymous said...

order an QmnhbSjR [URL=http://www.gucci-onlinestore.tumblr.com/]gucci handbags outlet[/URL] with low price FfUMDwuj [URL=http://www.gucci-onlinestore.tumblr.com/ ] http://www.gucci-onlinestore.tumblr.com/ [/URL]