sejarah

dyslexia

assalamualaikum

hari ini kuliah aku cuma berjalan 2 jam. 3 jam free sbb lecturer emergn meetng
sorang lagi berkursus dan one more still di negara kangaro.. xcited sbb nk dpt
keychain koala bear *dengan harapan mengunung tinggi. euwww~~
lani nk cita pasal kuliah 2 jam naa. kuliah awal pagi tadi tu adalah bawah
mata pelajaran Pendidikan Disleksia ( EDU 3105 ) - Datin Rasyidah Rahim
pembelajaran overall baik dan lancar. kami membentang dan datin kembangkan
lagi idea-idea yang kami sampaikan menerusi slide-slide perbentangan ^.^


mungkin ada dlm klangn anda yg tak clear ttg masalah disleksia. xpe, mai aku kabo
DYSLEKSIA ni adalah sejenis masalah yang kekal dan tiada ubat khas yang dapat
pulihkan penghidapnya daripada pulih seperti insan normal. Hal ni berlaku akibat
kekurangan yang disebabkan oleh otak yang kurang berfungsi (dysfunction).

Hattum (1980), Kesukaran membaca adalah disebabkan oleh sistem
saraf pusat yang tidak dapat berfungsi dengan baik.

Galaburda & Tallal (1991), Sistem pemprosesan audiotori dan visual pada otak
dyslexi selalunya lebih kecil, iaitu 27% berbanding otak manusia normal.
 
Kerap kali penghidap akan alami masalah dalam aktiviti mengeja, membaca, menulis
dan adakalanya dalam kemahiran mengira. Normalnya individu yang menghidap
masalah ini akan dapat dikesan sejak awal kanak-kanak lagi.

Oleh yang demikian, dapat lah difahami bahawa kanak-kanak disleksia ini
merupakan kanak-kanak yang bermasalah dalam pembelajaran. So, jangan
la duk fikir mereka ni tak leh berjaya macam insan lain. Jika diperhatikan,
kebanyakan manusia-manusia dislexia ni adalah diantara insan berjaya.
Contoh yang paling la anda kenai, tu ha.. alaa spe nama.. takisa la, ni gamba dia :

Albert Einstein
 
Ar Sarly Adre Sarkum
( Arkitek Malaysia )
 baca ini untuk makluman

Tom Cruise

Orlando Bloom

Lepas ni kalau dengar dyslexia jangan tak tau pulak. skrang ni banyak perkara kita perlu tahu
nak-nak bila dah zaman pertengahan cam anda.. anda.. anda.. dan saye gak naa. hehe, persiapan
untuk masa akan datang. hurm~ jaun fikir tapi takpa. banyak pengetahuan indah la hidup ni :)

 p/s : kepada yang mengalami masalah ini, jangan putus asa na. anda boleh ! 
jadikanlah apa yang ada pada anda tu satu keistimewaan yang BEST !
men, anda ada.. orang lain takda tau ! jangan berhenti berharap yer...

2 comments:

iszieylyanziy said...

baru belajar 2 minggu lepas pasal dyslexia nie

amna said...

iszie : awak bljr bawah subjek apa ya? kita sama batch kn?