sejarah

3 in 1

assalamualaikum

seharian aku menjalani kursus pertolongan cemas, cpr & melawan kebakaran kecil. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar seperti mana yang diharapkan kursus pertolongan cemas ni adalah kursus wajib yang terdapat dalam perancangan unit beruniform semester ini. Walaupun dah pernah ikut before ni, nak tak nak kena attend lagi sekali. Bezanya kursus ni dikendalikan oleh Jabatan Pertahanan Awam. Banyak input yang telah aku dapat daripada kursus yang telah berlangsung dari Jam 10.00 pagi hingga 4.30 petang tadi. Thanks to brother2 dari JPAM Dang Wangi ^^


 


 banyak input baru yang aku peroleh selain refresh infoo-infoo zaman sekolah dulu
antara maklumat penting yang suka aku nak kongsi pada anda adalah berkenaan CPR :
( cardio pulmonary resuscitation )
teknik terbaru yang telah diaplikasikan dalam bantuan cpr adalah DR.CAB

D - Danger
pastikan mangsa berada di tempat yang selamat
make sure tak ada benda-benda bahaya di sekeliling
tempatkan mangsa di tempat yang rata dan keras

R - Respond
tepuk bahu mangsa dan tanyakan keadaan mangsa
( pastikan mangsa tu benar-benar tidak sedarkan diri )
periksa nadi mangsa dengan jari selama 10 saat

C - Chest Compressions
jika nadi tak berbunyi dan mangsa berhenti bernafas...
tekan pada tengah dada mangsa dengan 30 kali tekanan
plus sekali dengan 2 hembusan pada mulut dengan 5 round !
A - Airway
angkat dagu dan donggakkan kepala mangsa untuk buka ruang nafas
keluarkan sebarang benda asing yang terdapat dalam rongga mulut
( cth. : gula-gula, gigi palsu dll )

B - Breathing
berikan 2 hembusan pernafasan mulut ke mulut
( 2 RES 'Q' BLOW )
jika mangsa tidak dapat bernafas setelah anda dah cuba, jangan putus asa
buat je lagi sampai penat. then, tunggu la sampai bantuan sebenar sampai

p/s : ade orang ckp CPR tu cium peluk raba -.-'' wuu~

2 comments:

WidadCutieyGirlZ StorY said...

cium peluk raba!!!..hahahah..kelakar la

amna said...

tu nak bagi celik mata dak-dak yang degar ceramah ;D