sejarah

hamsters


assalamualaikum

hari ni orang rumah sebelah buat tahlil. besar-besaran nampaknya...
nampakny, malam ni dpt makanan berkat laa.. alhamdulillah :)
kalau tak silap tahlil untuk arwah atok mike yg bru pergi bbrpe bulan lepas
innalillah.. semoga rohnya ditempatkan dalam kalangan insan soleh. amin~

okayy larh.. mlm ni nak story pasal hamster ( lbih kasar klo panggil tikus )
tpi hamster ni bukan ak yg beli, bela n feed. semua ditanggung bereh oleh my sis, nana
hmm, hamster punya cerita, ttbe dah rindu pulak nk jumpak sama 'chuail n anak2'

chuail  +  chumat
cuma - cumi - cume - cumo - cumu - cubit

chuail ni mak queen dlm famili chumat's.. die la mummy kpd 6 ekoq lg yg lain
manekala daddy lak, chumat laaa.. ( pssst, tpi chumat dh takdek tauu.. )
* kalau nana tau la ak cite pasal chumat, matii larh.. hahaha
chumat ni mati pas kena baham sama kucing sesat yg selalu duk mengintai
dari luar pagar rumah ak. ntaa la, agaknya dh lama die aim kot~
 tpi, takpe.. now masih ada baki 7 ekoq hamster !! generasi chumat jugak~

dalam banyak-banyak tu, chumat larh yg paling hensem dakk..
bulu dia pun satu2nya yg putih. sekoq yg lain pun takde yg ikot..
( tapi semua tinggal kenangan. chumat pon dh jdi tahi agkny..
sampai hati kucing sesat tu makan chumat. apa dosa die eh ? kau nih !! )
yang ni pulak chuail. big mummy kteorg.. 
gambar ni snap masa die tgh sarat pregnen.. adus, tergolek2 bawa perut
gambar kenangan.. pasangan tercomel kan? kan?? rindu larh..
paling kesian, time chuil beranak.. chumat tak sempat nak tolong die
jaga baby-baby yg lahir tu. struggle gilee tau si chuail ni tanpa chumat !
babies in action.. ni antara koleksi gambar budak2 kecik yg ada now.
dieorg ni lahir tanpa daddy meh.. sian, yatim piatu daa :'(
 ni first nta present yg ke berapa agaknya eh..
no wonder larh, tapi yg ni from mak den. hadiah 
untuk my sis pas all babies sudah lahir. yeaah! rumah baru yg colorful
dua tingkat lagi.. almaklum, isi rumah dh bertambah
hehehe, kesian rumah lama.. banyak story kn ?
nak-nak chumat.. ni larh
tempat pertama chuail n chumat berjumpa
rumah pertama chuail n chumat pas kawen
tempat pertama chuail n chumat eherm..ehermm
tempat trajis chumat dibaham.. &^%#$^
& manis sekali, tempat chuail kasi keluar semua babies ! moment..
wlaupun ak bukan pencinta haiwan, tpi sikit sbnyk dpt la gak rasa
mcm mana syiok bile tgk tabiat dieorg nih. tak jemu kowt.. hehehe :)

p/s : nana, sila pulang segera bersama chuail n bdak-budak. sudaa kangen deh. hahaha

8 comments:

Anisa Hang Tuah said...

comel nye hamster nii...
:)

teringin nak bela..

pemadam said...

anisa HT : dialu-alukan :) walaupun sy tak bela, leh gerenti awk akn suka :)

Anonymous said...

alhamdulilah. murah rezeki keluarga cikgu rashid. mak suka air tangan cik tipah. sedap dalca tadi. cuma dah kenyang pas berbuka tadi. jadi makan sikit je.

alahai. jia n ika cuma suka tengok gelagat sikecil2 tu je. tapi malas nak jaga. tak lawan kak nana jaga. mak pun sama...tak tahan bau sangkar tu kalau dah lewat sikit tak diganti..chubit tu bei je kat mirul. dia cuma ada sekor. tak berkawan. kesihan...

pemadam said...

mak : aah, suke tengok je.. jaga tak pat la.. hehehe. (ikot sape laa tu kan? kan??)

hamster mirul lain jenis. krg lahir-lahir mesti pelik rupa die. mirul punya jenis piggy hamster kowt~

ieqa said...

comel :D

my twin ade bela hamster! cute ^^

pemadam said...

miss ieqa : thanks :)
tpi semua tu kakak saya yang jaga. saya hanya tumpang tengok sajer :D

Nana Sanusi | AKUaesthetic said...

haha.. baru jer bace post ni..hehhee..hehehehhehe..

amna said...

huhu.. tgk tu :)