sejarah

Mengapa Dengki ?? Puasa tak ni...


Assalamualaikum
 

إِيَّاكُمْ وَاْلحَسَدَ فَإِنَّ اْلحَسَدَ يَأْكُلُ اْلحَسَنَاتِ كَمَا تَأْكُلُ النَّارُ اْلحَطَبَ

Jauhilah oleh kamu sikap hasad (dengki) kerana sesungguhnya
dengki itu memakan kebaikan-kebaikan (pahala)
sebagaimana api memakan kayu bakar...
 
 
 
 Rasa agak kecewa dengan sikap sesetengah daripada kita
yang suka buat perkara BODOH dalam keadaan yang tak sepatutnya
 
 
 
 
apa motif ?
nak orang rasa marah ?
bangga buat orang sakit hati ?
suka bila tengok orang pecah belah ?
atau dapat gelak guling-guling tengok keletah orang len risau ?
 
 
kepada Si Pembuang Sampah yang addicted sangat dengan
halaman rumah sewa kami ni, bawa-bawalah bertaubat...
Pintu Allah sentiasa terbuka untuk hamba-hamba-Nya :) 
 
 
p/s : dah 8 malam muncul plastik berisi sampah di
hadapan rumah sewa kami. kerja dilakukan dalam jam 1am-5am

41 comments:

schaze zainn said...

ish busuk hati betul org tu

mebi die takde keje kot

sbb tu die buat mcm tu

pape pun amna sabar k.

dugaan bulan puasa ni

have a good day :)

sjiehan said...

alahai...bulan puasa cmni pon ade jugak yg sgup buat jahat...sabar je la ya.....

rara pinkmafia said...

sok tunggu depan pintu umah tgk sape yg uat.

eLL said...

sape lah yang buat kerja bo*** tu kan. biar badan dia bau sampah baru tahu

shedameor said...

dia buang time bile kak ?

aiEz said...

inilah sikap kita skrg..dah tak ada lg dah sikap sesama jiran tetangga,saling berpecah belah...suka menaikkan amarah insan lain,mmg kecewa sikap segelintir manusia macam ni....

amna said...

Assalamualaikum wbt :)

MISS SCHAZE : dia buat ikut suka je. hari tu buat then puasa benti sat. lani start isnin ada semula :)

MISS RARA : dah buat rakaman video, tapi xleh detect sbb dia seret dr jauh maybe.. smlm tgh siap2 nak letak camera.. sempat org tu letak sampah. padahal time tu baru kul 2lebih..

MISS ELL : huhu.. semoga cepat bertaubat. apa pun, kami tetap maafkan. mungkin mental ke apa kita tak tau.. just kecewa jela :I

MISS SHEDA : dalam kul 1pagi-4/5pg. sbb time sahur tu, cek2 dah ada T.T
smlm b4 kami on camera kt luar, dia dah letak.. still x dpt detect~

MR. AIEZ : xkan jiran. sbb kami rasa okay je dgn jiran. harap2 mereka xda rasa marah atau kecewa dgn kehadiran kami kt sini T.T

BW THEN..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

saje lah tu ..busuk hati betul..

cik sakdi said...

hah jiran den anak dia hari2 buang plastik jajan depan umah.pehhhh tampo kang. hahah

amna said...

SIS LILY : kita ni bukan apa, takut la benda2 tu ada unsur khinat ke apa.. puas cari kesalahan.. padahal duduk rumah ni baru 2 bulan T.T

CIK SAKDI : pernah b4 b4 ni perut ikan, nasi2 basi dll yg memualkan. kalau stakat kertas2 plastik magi dakpa~

fa-in said...

erk..mustahil dia buat gini tak ada motif kan?
harap2 dpt rakam muka dia,boleh la tahu siapa n deal secara aman.
org skrg ni,masalah2..

merahitujambu said...

pasang cct ok..=p..tampal notis

Atiqah Wadiah said...

haiyaaaa~x b'tamadun punyer olang

amna said...

MISS FA'IN : ntah la, barangkali dia mental kureng ke :[

MISS MERAH JAMBU : nnti tunggu naik cuti raya krg. cari pc cam tu.. baru best.. berjaga seharian

MISS ATIQAH : huhuhu.. ntah la, x tau nk ckp cmne.. T.T

lilypelangi said...

aish ! ada orang degki smpai cam tu skali .

sabar ye wak .. nanti dia dpt la blasan dia . huhu

amna said...

MISS PELANGI : tu la. sabarkan saja la. cuma terkilan sbb tak tau apa salah kami.. :'(

Asyila Zainuddin said...

dahsyatnye.. bulan2 puase camni pun ade gak yang berperangai camtu ek.. sabar2..

アヌムちゃん said...

tak baik dengki2 ni..sapa la punya keje tu teruk betul.isk2

adwafarahin said...

mmg xde keje buang smpah kat rumah org ish3!

amna! adwa je syg cume lama x update je :)
tc amna! hepi eid n slmt merdeka jugak :)

dill said...

masih tak prihatin dengan keadaan sekeliling

ignorant.

dill.

Abang Stalker said...

pasni tampal besar2 kt dpn rmh tulis "spe pny angkara jahat,nti accdnt dgn lori khinzir".

Mr.Thinker@Ali said...

kes jiran x puas hati ke ni? uhuh.

asnizaziz said...

sabar jelah..bulan2 pose pon ade perangai2 pelik macam ni..

sya hassan said...

adoyai.. xde akal ka?? igt umah org tue tmpt buang smpah ka?? adoyaii.. ape punya org la.. dah dpt klu ke sape yg buang tue??

aiEz said...

ye ke?sabar ye amna,hrp dorg benti buat bnda xfaedah mcm ni lg dah..

Amirah Suhana said...

mak aih selamba je buang sampah depan umah org...xbermoral betul! :/

muhamad hanif said...

oh,

busuknya hati manusia tuu..

Faraa Eiman's said...

manusia zaman skrg , susah nak faham kan

ILA HonEyBuNNy said...

sapa yang buang tu...pas ne kalau dia buat lagi cuba2 la siasat...

Ya Allah...bulan2 posa pun ada orang dengki kan...

iMBobo said...

bahaya ni, report polis je confirm kena tangkap.. boleh kena kompaun ni..

Niena Pengembara Ilahi said...

mungkin dia mntak direjam ngan sampah secara berjemaah kot

milo said...

ish kuajaq betui depa nie..

Siti Arfah said...

Em sabar bbyk ye. :)

Shamsuddin Amin said...

rumah korg cantik kot..
tu yg dorg dengki... huhu

amna said...

ASSALAMUALAIKUM..

MISS ASYILA : tu la, b4 bulan ramadhan pun pernah jadi mcm ni :I

SIS : takngapela. redha, cuma curious la, x tau apa salah kami.

MISS ADWA : sesama.. miss so muchaa

MISS DILL : ntah la cikdill. kami pun dah malas. suka hati la nak buang ke apa

amna said...

ABG STALKER : pernah terfikir nk buat note, tapi nampak mcm kita melayan lak benda ni.. so, biarkan sahaja.. moga2 dia insaf

MR. THINKER : ntoh, x berani nak ckp. rasanya bukan jiran2 yg buat. sbb kami pun bukan selalu dpt jumpa org kt sini. masing2 busy kerja

MISS ASNI : tu la. harap cepat insaf

MISS SYA : huhu.. sabar yola..

MR. AIEZ : inysaAllah.. skrg ni kami semua takda di rumah sewa. tgk after 2 minggu ni cmne

amna said...

MISS AMIRAH : mula tu kami ingatkan keciciran. tpi after >5 hari nmpk macam sengaja dibuang..

MR. HANIF : xtau apa motif dia

MISS FARAA : xnape jela

MISS ILA : masih dlm siasatan. dh 2 mlm pasang kamera tpi masih x dpt tau siapa. klue2 dh dpt..

MR. BOBO : nak lapor pun xda bukti siapa yang buat angkara

MISS NIENA : huhu.. moge cpt sedar

MR. MILO : moga depa insaf cpt

MISS ARFAH : insyaAllah :) kami pun dah malas nak layan. pagi2 kalau ada tu, buang saja la

BW THEN. TQ :]

zEri sAfEerA said...

ayooo,,, ape la. ade jugak org yg mcm ni eh.

amna said...

MISS ZERI : ntah la zeri.. biaw la mike. maleh dah.. mooga cepat2 reda semua ni. dugaan kami nih.. hu2

.izzati liyana. said...

jahatnya org yg buat tu. takpe. Allah nampak. pasang cctv la. huhu.

amna said...

MISS.IZZATI: nak pasang cctv tak mampu la dgn elaun yang ada ni. lgpun ni rumah sewa.. mungkin ada orang nak test or kacau2 ni.. now dh redha.. biarkan si labi dgn labu2nya..