sejarah

mimpi buruk ?

assalamualaikum
 
Nabi s.a.w bersabda :
“ Mimpi yang baik adalah daripada Allah, sedangkan mimpi (buruk)
adalah daripada syaitan. Apabila seseorang antara kamu bermimpi yang disenangi,
janganlah dibicarakan kecuali kepada orang yang senang mendengarnya ”


 {  tindakan selepas dilanda mimpi buruk  }

ü  Meludah ke arah kiri sebanyak 3 kali.
ü  Minta pertolongan Allah daripada godaan syaitan & kedasyatan mimpinya sebanyak 3 kali.
ü  Membalikkan tubuh / ubah posisi.
ü  Tidak menceritakan mimpi kepada orang lain.
ü  Ambil wuduk & bersolat.


p/s : kalau ludah tu agak2 berdengus je la. tapayah sampai kua ayerlio basi pulak..  

43 comments:

dill said...

dulu slalu mimpi buruk. tak tenang dibuatnye

dill.

amna said...

CIK DILL : lepas ni kena amalkan tindakan selepas tu atau lebih baik doa sebelum tidur. kadang2 kita letih sangat sampai terlupa ;)

shedameor said...

ludah sungguh pulak ye nanti. hehe

amna said...

MISS SHEDA : huhu.. tak dpt bayangkn muka tgh kalut siap berpeluh pastu ludah sejemput sejemput atas katil. euw~ haha

shedameor said...

haha. nak2 pulak ludah keluar kahak. hehe

tia @ Ini Kisah Tia said...

eh , template dah lain ;)
thanks info ..

Raji and Yeen said...

Eh kne ludah ker o.O

amna said...

MISS SHEDA : yup.. euww~ haha

MISS TIA : welcome. tukar angin jap

RAJI N YEEN : ni ambil dari buku Dr. Zahazan Mohamed. just SHARE
*ludah pd syaito0n~

say to easy=) said...

kalo x basuh kaki sebelum tido n x ambik wduk, iz mesti mimpi merepek meraban

amna said...

MISS EASY TO EASY : bukn tkat kne basuh kaki je.. doa jgn kita lupe. hihi

qucachahir said...

info yang sangat menarik... ;)
thankz share..

amna said...

MISS QUCA : thanks for coming dearest :) semoga bererti buat semua ^^

nova_leverage said...

erkk . tak boleh citer kat orang yea ? tak tau laa pulak . =.="

amna said...

MISS NOVA : saya share drpd buku tulisan Dr. Zahazan. barangkali untuk tidak mengaibkan diri kita atau menakutkan orang lain :)

AzwanRamli said...

nice sharing,tp time mludah tu bt isyarat je kan.

cik husna said...

wah. 1st time tau tips2 nie...tenkiu2..bole diamalakan lepas ni..insyaAllah :)

amna said...

MR. AZWAN : aah. ala2 mengkeji syaitan >.<

CIKGU HUSNA : sama-sama kita amalkan. apa pun, b4 tidur kena baca doa utk elak mimpi buruk :)

shahjiehan said...

slalu gak mimpi buruk.. huh.. kus semangat!!

tp mimpi indah lagi slalu... hehehehheehehehe

amna said...

MR. JIEHAN : yang indah tu macam2 ada... moga-moga yang dapat meningkatkan semangat & bererti untuk mr.jiehan ^^

ZWAN SABRI said...

mmg rasa macam tak best jer bangun tido klaw mimpi buruk.. HUHU

MySuaraBlog: Top 10 Carian Google Oleh Rakyat Malaysia Pada Bulan Mei

amna said...

MR. ZWAN : kalau mcm tu, b4 tidur kena doa kt Dia moga diberikan mimpi yang indah2 sahaja. jauhi daripada kekacauan syaitan ^^

NzA said...

biarlh mimpi buruk itu jadi rahsia.....ttp bila dpt mimpi buruk ni asyik tringat2 jerrrr...

apik pehe said...

hehe..ludah sampai kuar kahak ijau..

amna said...

CIKGU NZA : sbb kita ni dh dimomok2kn dgn benda2 mistik sjak kecil lg. tu yg bila mimpi ke apa asyik teringat je pasai takut. hihi

MR. APIK : euwww.. *bunyi mencebik bibir. haha. gtu ye ~

.m y z. said...

hehe. kang tak pasal2 terludah atas muka suami :P

amna said...

M.Y.Z : jgn smpi cmtu pulak. kekeeke. kena tgk kanan kiri juga. karang ade yg merajuk ^,^

firohar said...

trima kasih..info yg brmanfaat ni..InsyaALLAH, lpas ni akan diamalkan pulak..:)

chuare (: said...

hahaha air liurr. Euuwwww :p

ABU said...

lama dah aku tak mimpi..adkh itu normal..:D

amna said...

MR. FIROHAR : tq. sama2 kita amalkan :)

MISS CHUARE : ekeke.. simbolik saje. jagan sampai kluarkn.. najis dah nnti ^^ hihi

MR. ABU : kalu bab yg tu tak pasti pulak. ni kes tidur aman ni.. alhamdulillah :)

Papa Mifz said...

baru tau kene meludah 3 kali...

アヌム ちゃん said...

thanks for sharing eh..

sya hassan said...

pernah la jgk mimpi buruk.. tpi xambek kesah sgt pon.. mainan syaitan..

amna said...

PAPA MIFZ : ludah simbolik saje :)

PN. アヌム ちゃん : sama2.. utk dikongsi bersama ^^

MISS SHA : kalau ikut hadith ni yg buruk tu mainan iblis laknatullah ;'(

Ihsan Arifin said...

ludah ludah ;D

amna said...

CIKGU IHSAN : aa ha.. mcm tu la ;D

Nini Hartini said...

hihi..kalau suami saya mimpi buruk, habislah diludahnya saya nnt sbb saya tidur sebelah kiri...

kalau mimpi yg baik boleh cerita kt orang ke tak? orang ramai. boleh tak?

Heart In A Cage
.

amna said...

CIKGU NINI : yke, kalau mcm tu kena sedia plastic bag tu ^,^
kalau mimpi baik (boleh dijadikan pedoman/kebaikan utk orang lain) apa salahnya. tpi kalau kita rasa benda tu akn buat orang lain cemburu/dll lebih baik jika kita simpan sendiri

*ingt buat diri amna juga ^^

apik pehe said...

haaa..camtu la cara ludah..baru berkesan..huhu

Aida Azryn said...

huhu.. pernah gak mimpi buruk. huhu

fifianggun said...

my mom pon pernah pesan macam ni

amna said...

MR. APIK : ahaha.. pulak dah mr.apik. adossh!

amna said...

MISS AIDA : stiap org pernah. kalau mimpi pastu trjga dh subuh xpe. klo dbuatnya kul 2/3 pg mauuu~

MISS FIFI : yg ni saya share drpd buku Ustaz Zahazan :)